Emeklilik yaşı gelmiş vatandaşları ilgilendiren önemli gelişme SGK uzmanları tarafından vatandaşlara tekrar hatırlatıldı.  Uzmanlar sayısı artışa geçen kayıt dışı çalışanların işverenler ve kamu yönetimi üzerindeki olumsuz etkilerine değinirken yapılan hataların emekli maaşı alma hakkının yanmasına neden olacağını açıkladı.

Sigortalı çalışmaının kritik olduğunu belirten uzmanlar kayıt dışı işçi çalıştıran işverene de ağır cezasının olduğu konusunda vatandaşları uyarmaya devam ediyor.

Van Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Abidin Göksoy, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı faydalar hakkında bilgi vererek, “Sosyal güvenlik kapsamında olmak bir zorunluluk ve ayrıcalıktır” dedi.

Göksoy, SGK ile sigortalı çalışan kişi ve aile bireylerinin sağlık hizmetlerinden yararlanabildiklerini söyledi. 

Göksoy, “Sigortalı çalışanlara iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle kısmen veya tamamen çalışamaz duruma gelmesi halinde sürekli iş göremezlik geliri, sigortalının iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesi halinde ise sigortalının aile bireylerine ölüm geliri bağlanır" dedi.

Göksoy, sigortalıların çalışamaz hale gelmesi durumunda da belirli haklara sahip olduğuna dikkat çekti. “Sigortalı, herhangi bir nedenle sakatlandığında ve çalışamayacak duruma geldiğinde malullük maaşı alabilir. Ayrıca, sigortalı belirli bir yaşa geldiğinde ve prim koşullarını karşıladığında yaşlılık maaşı bağlanır. Sigortalı vefat ettiğinde ise eşi, çocukları ve duruma bağlı olarak anne-babası ölüm aylığı alabilir” şeklinde açıklamada bulundu.

EMEKLİ OLAMAZLAR

 Göksoy, “Kayıt dışı çalışan işçinin emekli olma hakkı yoktur. Çalışamaz yaşa geldiğinde başkalarının yardımına muhtaç olur. Herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma gelindiğinde ise malullük aylığından yararlanamadığı gibi hayatlarını kaybetmeleri durumunda geride kalan eş ve çocukları da ölüm aylığı hakkından yararlanamazlar” ifadelerini kullandı.

Göksoy ayrıca yapılan denetimler para cezalarının da uygulanacağını hatırlattı. 

Denetimler sonucunda iş yerinin kapanması riskini de hatırlatan SGK il müdürü Göksoy, "Kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere uygulanacak idari para cezaları işverenden işverene ve belgeye göre çeşitlilik gösterir. Örneğin bir yıl bir işçiyi kayıt dışı çalıştırıldığının denetim sonucu anlaşılması halinde idari yaptırımı 14 asgari ücrete kadar para cezasıdır. Ayrıca bu çalışmalara ait primler gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edilir" diye konuştu.

Çalışanlar sigortasız çalıştırıldıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirildiğini düşündüklerinde hemen şikayetçi olabileceklerini belirten Göksoy, "İhbar ve şikayetlerini ise yine ‘Alo 170’ arayarak bildirebilir veya en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikâyetlerini iletebilirler." dedi. 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı