Eskişehir Çocuk Adalet Merkezi’nin açılışı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla gerçekleşti. Açılışa Tunç’un yanı sıra Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, bir önceki Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Fatih Dönmez, Ayşen Gürcan, Nebi Hatipoğlu, bir önceki dönem AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı ve Emine Nur Günay ile birçok bürokrat katıldı.

“ÇOCUĞUN YENİDEN MAĞDUR OLMASINI ENGELLEYEN MERKEZ”

Açılışta konuşan Eskişehir Valisi Aksoy, “Sosyal hizmetlerin müdahale alanının odağında yer alan temel gruplardan biri çocuklardır. Kendine has gelişim özellikleri nedeniyle yetişkinlerden farklı gereksinimleri bulunan çocukların hak, özgürlük ve sorumluluk açılarından özel olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle adli sosyal hizmet bağlamında çocukların adli mekanizmalarla ilgisini/ilişkisini ele alan yeni birimlerin oluşturulması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Çocuk adalet merkezi, ana amacı çocuğu toplumla bütünleştirerek yeniden mağdur olmasının ya da suç işlemesinin önüne geçmek olan Çocuk Adalet Sistemi’nin önemli bir uygulama sahasıdır” dedi.

“197 ÇOCUĞUMUZU SOKAKTAN KURTARDIK”

Son bir yılda 197 çocuğun dilendirilmesinin önüne geçtiklerini söyleyen Vali Aksoy, “Çocuklar bizim geleceğimizdir. Çocukları korumak için Valilik olarak çalışmalar yapıyor, çocuklarımızın servislerinden başlayarak okul çevrelerinden sosyal yaşam alanlarına kadar koruyucu ve önleyici çalışmalar yürütüyoruz. Çocuklarımızın çalıştırılması ve dilendirilmesini önlemeye dönük projemizin bir yıllık sonuçları memnuniyet vericidir. Son bir yılda, uyguladığımız proje 197 çocuğumuzu sokaktan kurtarmış, okula gitmeyen 123 çocuğumuzu okula kazandırmış bulunuyoruz. Çocuklarımızın rehabilitasyonu için kamu kurumlarımız ile eşgüdüm halinde çalışıyoruz. Çocuklarımızı sokaktan kurtarmaya, risklerden uzaklaştırmaya ve suça sürüklenmelerini önlemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZA GÜVEN VERECEK”

Çocuklar için güvenli merkez vurgusu yapan Fatih Dönmez, “Bugün Anayasamızın başlangıcında belirtilen temel ilkeleri ile uygun nitelikli bir hizmet binasının açılışını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sayın bakanımızın destekleriyle ülkemizde üçüncüsü açılıyor. İlk önce Erzurum’da açılmış, Bursa’da açılmış ve Eskişehir’de şu an açılıyor. Bu çocuk adalet merkezimizin çocuklarımıza güven vereceği ve adalete erişimi kolaylaştırıcı bir ortam sunmasını bekliyoruz. Bu merkez sayesinde suça sürüklenen veya mağdur olan çocuklarımız adalet sistemine güvenle yaklaşabilecek, adliye ortamına girmeden uzman ellerimizin rehberliğinde güvenli bir ortamda işlemlerini gerçekleştirecek” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZ YALNIZ HİSSETMEEYCEK”

Dönmez, “Çocuklarımızın yaşadıkları olumsuz denetimlerin etkisini en aza indirmek için sosyologlar pedagoglar ve sosyal hizmet uzmanları ve diğer meslek mensuplarından uzmanlar destek sağlayacaklar. Böylece çocuklarımız yalnız olmadıklarını ve devletimizin şefkatli ellerinin her an yanlarında olduklarını hissedeceklerdir. Sayın bakanımız yılmaz Tunç’un öncülünde açılan bu merkez çocukların haklarının korunması, topluma yeniden kazandırılması ve adalet süreçlerine duydukları güvenin pekiştirilmesi bakımından büyük bir öneme sahiptir” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZ ADLİ SÜREÇLERDE YIPRANMAYACAK

Çocuk adalet merkezlerinin önemine dikkat çeken Yılmaz Tunç, “Çocuk adalet merkezlerimiz önemli. Önce pilot uygulama ile başladık. Erzurum büyükşehir belediye başkanımızın katkılarıyla ilkini orada hayata geçirdik. Sonrasında Bursa’da çocuk adalet merkezimizi hayata geçirdik. Üçüncüsü de Eskişehir’de hayata geçiyor. Çocuk adalet merkezinden kastımız nedir? Çocuklarımız adli süreçlerde yıpranmaması lazım. Yetişkinlerle onların aynı ortamda yargılanması, gerek suça sürüklenen çocuk olarak gerekse tanık olarak gerekse suç mağduru çocuk olarak büyüklerin yargılandığı salonlarda aynı ortamlarda bulunması yargılama açısından doğru olmayan bir şeydir. Bu kapsamda da 2005 yılında çıkarılan çocuk koruma kanunu ve sonrasında imzaladığımız çok sayıda sözleşme çocuk haklarıyla ilgili olarak ve sonrasında hayata geçirdiğimiz mevzuatlarla beraber çocuk yargılaması ile ilgili önemli mesafeler aldık. Çocuk adalet merkezlerini özellikle nüfusu fazla olan, dosya sayısı fazla olan büyükşehirlerimizden başlayarak bütün ülke geneline yaygınlaştırmanın gayreti içindeyiz. Çocuklarımız masumiyetin timsali. Onlar tehlikelere karşı en savunmasız kişiler” ifadelerini kullandı.

“BİZ BÜYÜKLER OLARAK ONLARIN SUÇ İŞLEMESİNİ ÖNLEMEKLE MÜKELLEFİZ”

Tunç, “Çocuk mahkemesi sayısı bugün 85. Çocuk ağır ceza mahkemesi sayısı da 15’e çıktı. Tabi çocuk mahkemeleri bizim ceza kanunumuzda suç yeteneği ile ilgili olarak belli yaş grupları var. 12 yaş altında ceza sorumluluğu bulunmuyor birtakım güvenlik tedbirlerine karar verilebiliyor. 12-15 yaş arasında suç işleme yeteneği varsa adli tıbbın verdiği rapor çerçevesinde kararlar alınıyor. 15-18 yaşındaysa suç sorumluluğu var. Ama büyüklere göre cezaları daha makul. Bu şekilde çocuklar kategorilendirilmiş. Burada ceza mevduatında biz çocuklarımıza suçlu gözüyle bakamayız. Onlar suça sürüklenen çocuklar. Onlar suç işliyorsa aslında biz büyükler olarak onların suç işlemesini önlemekle mükellefiz” diye konuştu. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve merkezin içi gezildi.

Kaynak: Meltem Karakaş