Bildirici, serviks kanserinin dünya genelinde meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra dördüncü sırada yer aldığını, Türkiye’de ise onuncu sırada bulunduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2022 yılında dünya genelinde 662 bin 301 yeni vaka tespit edildiğini ve bu hastalık nedeniyle 348 bin 874 ölüm gerçekleştiğini vurgulayan Bildirici, Türkiye’de her yıl 2 bin 374 kadına serviks kanseri tanısı konduğunu ifade etti.
Serviks Kanseri Neden Olur?
Doç. Dr. Bildirici, serviks kanserinin neredeyse tamamının Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu nedeniyle oluştuğunu belirtti. Ancak HPV enfeksiyonunun herkeste kanser yapmadığını vurgulayan Bildirici, özellikle yüksek riskli HPV tiplerinin kalıcı enfeksiyonla serviks kanserinin temel nedeni olduğunu açıkladı. Sigara kullanımı, erken yaşta cinsel ilişki, çok eşlilik, çok doğum yapma, bağışıklık sisteminin baskılanması gibi faktörlerin de kanser riskini artıran etkenler arasında yer aldığını söyledi. Erken teşhis için pelvik muayene, Pap Smear testi ve HPV testlerinin büyük öneme sahip olduğunu belirten Bildirici, serviks kanserine dair belirti gösteren semptomlara karşı kadınları uyardı.
Serviks Kanseri Erken Teşhis ile Önlenebilir
Serviks kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Bildirici, Dünya Sağlık Örgütü’nün tarama yapılmasını önerdiğini ve Türkiye’de 30-65 yaş arasındaki sağlıklı kadınların 5 yılda bir HPV-DNA testi ile tarandığını söyledi. Sağlıklı Hayat Merkezleri, KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde bu testlerin ücretsiz olarak yapıldığını ifade eden Bildirici, kırsal bölgelerde yaşayan ve dezavantajlı gruplar için mobil araçlarla hizmet verildiğini de ekledi. Erken teşhis ile cerrahi tedavi yöntemlerinin uygulanabildiğini, ileri evrelerde ise radyoterapi ve kemoterapi uygulandığını belirtti.