Program; TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Eskişehir Şubesi, Türkiye Bilişim Derneği(TBD) Eskişehir Şubesi ve ESOGÜ Ziraat Fakültesi’nin ana paydaşlığında düzenlendi. Paydaşların bu ortak çabası, tarım ve bilişim sektörlerinin entegrasyonu için önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Zirve kayıt ve açılış konuşmaları ile başladı

TMMOB ZMO Eskişehir Şube Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Selma Güder konuşmasında; “Ülkemizde, 10 Ocak Tarımsal Öğretimin 179. Yıldönümü ’ne 1 gün kala, 1954 yılında kurulan TMMOB’un 70. Yılında ve tarımın ilk olarak ülkemiz topraklarını da kapsayan Anadolu coğrafyasında başlayan köklü ve güçlü geçmişine” dikkat çekti. 

Ardından; “2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar, ülkemizin ise 100 milyona yaklaşacağı tahmin edilmekte! Bu nedenle; “tarladan sofraya” inişli-çıkışlı zorlu süreçte,  gıda güvenliği, sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerinin kurulmasında bilim ve teknolojiden faydalanılmasının zorunlu” olduğunu belirtti. 

TMMOB ZMO 2. Başkanı Mehtap Ercan Bilgen, TBD 2. Başkanı Mehmet Ali Yazıcı, ESOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Koyuncu, TBD Eskişehir Şube Başkanı aynı zamanda Eskişehir Baro Başkanı Av. Dr. Barış Günaydın ve Tepebaşı Belediyesi Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu’nun konuşmalarıyla devam etti. 

Programa; Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Güven Sönmez, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, TAGEM Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Suat Özdemir, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, Eskişehir Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyelerinden şube müdürleri ve mühendisler, ESOGÜ Ziraat Fakültesi Akademisyen ve öğrencileri, Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç Yuva, Eskişehir Diş Hekimleri Odası Başkanı Cenk Ataç, Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kızılinler, Eskişehir Tarım Platformu paydaşları, çiftçiler, yazılımcılar, ve çok sayıda tarım firması katılım sağladı.  

Etkinlik; “Tarım 5.0 Uygulamaları”, “Tarımda İşbirliği Modelleri” ve “Sürdürülebilir Teknolojik Tarımda Fark Yaratanlar” başlıkları altında üç ana oturumda gerçekleştirildi. 

Sürdürülebilir tarım uygulamaları, erken uyarı sistemleri ve e-ticaret platformları gibi konular, geleceğin tarımına ışık tutacak nitelikteydi.

Eskişehir Tarım ve Bilişim Zirvesi, tarım ve bilişim sektörlerinin kesişim noktasında stratejik bir adım olarak dikkat çekerken, sektör paydaşlarını ortak bir vizyonda buluşturmayı başardı. Bu başarılı organizasyonun tarımda dijitalleşme sürecine yeni bir ivme kazandırması bekleniyor.

Kaynak: Bülten