Eskişehir'de 106 yıllık Reşadiye Camii'ne, elektrik ustası Ersin Mustafa Odabaşı ve 19 yaşındaki oğlu Baran Odabaşı tarafından Ramazan ayına özel mahya asıldı. Mahyada "Hoş geldin ya şehri Ramazan" yazısı yer aldı.
Osmanlı'dan günümüze kadar süregelen Ramazan mahyası geleneği Eskişehir'de yaşatılmaya devam ediyor. Bu kapsamda, yaklaşık bir asrı aşkın geçmişe sahip Reşadiye Camii’ne mahya asıldı. Elektrikçi Ersin Mustafa Odabaşı ve oğlu Baran Odabaşı, hazırlıkları bir hafta süren mahyayı yerleştirmek için 30 metre yükseklikte yoğun çaba harcadı.
"Asması 2 saat sürüyor"
İki minarenin arasına asılan mahyaya, "Hoş geldin ya şehri Ramazan" yazısı yansıtıldı. Havanın kararması ile etkileyici bir görsellik ortaya çıkartan mahya vatandaşların dikkatini çekti.
Yaptıkları çalışmaları anlatan elektrikçi Ersin Mustafa Odabaşı, "Burada her sene olduğu gibi Ramazan mahyası yapıyoruz. Bu bir gelenektir. Ramazan geleneğini sürdürüyoruz. Yapması zor oluyor tabii. Her işin bir zorluğu var ama önemli olan, sonucundaki güzellik. Şu anda 30 metre üzerindeyiz. Bunun ön hazırlığı var. Ön hazırlığını 1 haftadır yapıyoruz. Bir aksilik olmazsa asması 2 saat kadar sürüyor. Oğlumla birlikte çalışıyoruz, kendisi bana yardımcı oluyor. İkimiz takıyoruz. Oğlumuzla birlikte bu geleneği sürdürmeye gayret ediyoruz. Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum" ifadelerine yer verdi.
Anadolu Üniversitesi'nde öğrenci olan ama Ramazan mahyasının takılması için babasına yardım eden Baran Odabaşı ise,
"Burada Ramazan için özel ampullerle ışıklandırma yapıyoruz. Buna da mahya deniyor. Şimdi bu geleneği biz devraldık. Ben bu işlerde biraz yeniyim. Babamla çok fazla çalışmış bir insan değilim. İşin elektriksel kısımlarını babam hallediyor ama ona olabildiğince yardım etmeye çalışıyorum. İrtifa yüksekliği ve ampulleri tek tek takmak ise işin zorlu kısımları." dedi.