Çalıştayda, DİLKOM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Eren Balo, ses sağlığına dair anatomik ve teorik bilgiler sundu. Dr. Balo, ses tellerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasının önemini vurgulayarak, “Sağlıklı bir ses teli, konuşma sırasında titreşir ve ses üretir. Ses bozukluklarına ise Disfoni denir. Akademisyenler ve öğretmenler, ses bozukluklarına yatkın meslek gruplarındandır çünkü bizler profesyonel ses kullanıcılarıyız ve uzun süreli, yüksek sesle konuşmak zorunda kalıyoruz,” ifadelerini kullandı.

SES SAĞLIĞINA YÖNELİK KONUŞULDU

Dr. Balo, ses sağlığına yönelik dikkat edilmesi gereken noktalara da değindi. Sesle ilgili herhangi bir problem yaşandığında, 14 günü geçen şikayetlerde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, ses sağlığını korumak için egzersiz yapmanın, ses şiddetini ayarlamanın, su tüketimini artırmanın ve sigara kullanımından kaçınılmasının önemini vurguladı. Ayrıca, sesle ilgili sorunların başladığı andan itibaren bir kulak burun boğaz uzmanına ve dil konuşma terapistine başvurulması gerektiğini söyledi.

Çalıştay, katılımcılarla uygulamalı ses egzersizleri yapılmasının ardından, Dr. Öğr. Üyesi Eren Balo’ya teşekkür plaketinin takdim edilmesiyle son buldu. Etkinliğe DİLKOM Müdürü Prof. Dr. Özlem Diken ve diğer öğretim üyeleri de katıldı. Bu etkinlik, öğretmenlerin ve akademisyenlerin ses sağlığı konusunda daha bilinçli olmasına katkı sağladı ve ses bozukluklarına karşı alınması gereken önlemleri tekrar gündeme getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı