Cengiz Holding’e ait Eti Bakır AŞ, Eskişehir’in Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinin bir bölümü kapsayan alanda altın çıkaracak. Bunun için harekete geçen Eti Bakır AŞ, resmi süreçleri tamamlamaya çalışıyor. Madencilik yapılacak alanın küçük bir kısmının da Tepebaşı sınırları içinde kaldığı ifade ediliyor.
Sarıcakaya ve Mihalgazi “mikroklima” özelliğine sahip iki ilçe… Eskişehir’in Akdeniz’i olarak geçen bölgede altın çıkarılacak olması başta bölge halkı ve çevreciler olmak üzere endişe ve tepkiyle karşılandı.
Bu konuda belediye başkanları, milletvekilleri, sivil toplum temsilcileri ve Eskişehirli TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç ‘korkularını’ dile getiren açıklamalar yaptı.
Kurumsal İletişim Direktörleri Mehmet Eğriboyunoğlu ve Ebru Erdoğan, Sedef Medya AŞ’yi ziyaret etti. Yazıişleri Müdürü Cihan Yıldırım ve gazeteciler Ayşe K. Uçak ve Meltem Karakaş ile görüştü.
Eğriboyunoğlu ve Erdoğan, kamuoyundaki ‘bilgilerin’ çoğunun yanlış ve eksik olduğunu ifade ederek, “Çok yakında bir basın toplantısı yaparak süreci ve yapacaklarımızı tüm paydaşlara şeffaf bir şekilde anlatacağız” dedi.
Türkiye’nin altın üretimi yolculuğu hakkında bilgi veren Eğriboyunoğlu, “Dünyada 80 ülkede altın madeni var. Türkiye’de 19 altın madeni sahası var. Altın, Şili hariç tüm ülkelerde özel sektör eliyle çıkarılıyor. Ülkemizin ihtiyacı yıllık 200 ton. Türkiye’de 40 ton altın çıkıyor. Geri kalanı ithal ediliyor. Cari açığımızın yüzde 50’den fazlası altın ithalatı kaynaklı… Ne petrol, ne enerji… Evet, altından kaynaklı… Dolayısıyla bu iş çok önemli... Türkiye en azından kendi kedine yetebilen bir ülke haline gelmeli” dedi.
Eskişehir’de henüz sürecin başında olduklarını ifade eden Eğriboyunoğlu “Belki de bizim zamanında bilgilendirme yapmamamızdan kaynaklı olarak çok yanlış ifadeler kullanılıyor. Örneğin atık havuzu deniyor… Bizim projede atık havuzu yok! Yığın liçi yöntemi uygulanacak. Bahsedilen kadar su tüketimi asla olmayacak. Toprak… Çalıştığımız tüm alanlarda toprağı 30 santim kazıyoruz, depoluyoruz sonra yeniden kullanılıyor. Evet, ağaç kesiliyor! Bazı yerlerde ağaç kesmeden madencilik yapılamaz. Elbette bir kesilen yere beş tane dikiliyor. Çalışmanın bittiği maden alanlarına bakılabilir. Yeniden orman, ağaçlık alanı oluşturuluyor. Bir de siyanür mevzusu var. Türkiye’de kullanılan 100 damla siyanürün sadece dördü madencilikte kullanılıyor. Geri kalanı başka sektörlerde… Biz seyreltilmiş siyanür kullanacağız” diye konuştu.
Eğriboyunoğlu, “Başka ülkelerde siyanür kullanılmıyor” iddiası için ise “Dünyanın her yerinde altın siyanürle çıkarılır, ayrıştırılır. Gözle görülen yerlerde eleme yapılabilir. Çok az yerde… Filmlerden hatırlarız onu… Kanada, ABD, Avustralya… Bu işin merkezi… Hepsinde siyanür kullanılır. Bir de ‘altın yurt dışına çıkacak’ iddiası var… Kesinlikle doğru değil. Altına Merkez Bankası el koyar! Firmalara TL üzerinden ödeme yapar” dedi.
Eğriboyunoğlu son olarak başta çevreciler ve ilgili dernekler olmak üzere tüm kamuoyuna “Lütfen bizi denetlesinler. Biz bu işi son teknoloji ile yapacağız. Çevre dernekleri, vakıfları, platformları… Bu konuda hassasiyet gösteren kim varsa lütfen bir araya gelsin. Platform kursun, numune alsınlar, istediği yerde inceletsin. Hatta sonuçları bize onlar göndersin. Eskişehir’de bu teklifimizi yaptık, cevap bekliyoruz. Bunu başarırsak herkese örnek oluruz. Belki de bunda sonraki tüm madencilik faaliyetlerinde bu yöntem kullanılır. Lütfen bizi denetlesinler” dedi.
Eskişehir’de maden çıkaracak Cengiz Holding: Çevreciler bizi denetlesin!
Cengiz Holding’e ait Eti Bakır AŞ, Eskişehir’de madencilik faaliyeti yapmaya hazırlanıyor. Gelen tepkiler üzerine Cengiz Holding “Çevreciler bizi denetlesin” dedi.
Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi
Yorumlar