Eskişehir’de faaliyet gösteren mali müşavir ve serbest muhasebeciler meslek hayatında yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek için eylem yaptı. Eskişehir Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası önünde gerçekleşen eylemde konuşan Oda Başkanı Ersin Karakoç, mali müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözümlerin acilen hayata geçirilmesini talep ederek, “Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız hem yazılı hem sözlü başvurularımızın dikkate alması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli” diye konuştu.  

 
“OFİSLERE HAPSEDİLİYORUZ”

Karakoç, devletlerin vergi gelirlerini toplamak ve hükümetlerin çeşitli alanlarda geleceğe yönelik planlamalar yapabilmeleri için bazı verilere ihtiyaçlarının olduğunu, ancak bu veriler toplarken istenilecek verilerin tek elden alınması, gereksiz bilgi toplamanın önüne geçilmesi ve veri toplama için kullanılan yöntemlerin de sağlıklı çalışmasının büyük önem arz ettiğini söyledi. Mali müşavirlerin sırtındaki yükün dayanılmaz boyutlara ulaştığını aktaran Karakoç, “Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken biz mali müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz” dedi. 

“MESLEKTAŞLARIMIZIN STRESİ ARTIYOR”

İktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her verinin mali müşavirler aracılığıyla toplandığını belirten Karakoç, bu durumun meslek mensuplarının ağır iş yükü altında ezilmesine sebep olduğunu kaydetti. Karakoç, beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanmasının, zamanla yarışan meslektaşlarının stresini katbekat artırdığını söyleyerek, “Meslektaşlarımız, rutin dönemlerde dahi beyan ve bildirimleri sağlıklı bir şekilde hazırlayamaz hale gelmiştir” diye belirtti. 

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

TÜRMOB’un mali müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine hem yazılı hem de sözlü olarak defalarca ilettiğini anlatan Karakoç, “Önerilere yıllardır sessiz kalınması sebebiyle büyüyen bu sorunların ortadan kaldırılması için beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernizasyonu şarttır. Ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkilemiş ve insani yaşam hakkını ellerinden almıştır. Sorunlarımıza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykıran 130 bin meslek mensubunun çığlıklarına duyarsız kalınmamalıdır. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Soner Uçak