Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, tütün kullanımına karşı yürütülen mücadelede hem sağlık hizmetleri hem de denetimlerin etkin bir şekilde sürdürüldüğünü açıkladı. 2024 ve 2025 verileri de bu mücadelenin olumlu sonuçlarını ortaya koyuyor.
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, tütün kullanımının hâlâ küresel ölçekte ciddi bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğunu belirterek, kent genelinde bu tehditle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara dair bilgiler paylaştı. Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ile sigara bırakma polikliniklerinin, vatandaşlara bilimsel yöntemlerle destek sunduğunu vurgulayan Bildirici, bu hizmetlerin toplum sağlığını koruma ve geliştirme adına büyük katkı sağladığını söyledi.
Sigara bırakmak isteyen bireylerin Eskişehir Şehir Hastanesi, Yunus Emre Devlet Hastanesi, Sivrihisar Devlet Hastanesi, Mihalıççık Gün Sazak İlçe Devlet Hastanesi ile Tepebaşı 1 No’lu ve Odunpazarı 1-2 No’lu Sağlıklı Hayat Merkezlerinden hizmet alabileceğini de sözlerine ekledi.
TÜRKİYE'DE ÇOK YÖNLÜ ÖNLEMLER ALINIYOR
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), tütün kullanımını doğum öncesinden başlayarak hayatın her evresinde, 50’den fazla türde kansere yol açan ciddi bir sağlık tehdidi olarak tanımladığını hatırlatan Doç. Dr. Bildirici, bu risk karşısında Türkiye'nin çok yönlü önlemler aldığını dile getirdi. Bugün dünya genelinde 1,3 milyar kişinin tütün kullandığını, bunların yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığını belirtti.
Bu kapsamda hazırlanan 2024–2028 Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın, 10 Eylül 2024'te Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu tarafından onaylandığını ve 15 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdiğini ifade etti. Eskişehir’e özel hazırlanan strateji belgesi ve il eylem planı ise 14 Şubat 2025 tarihinde Eskişehir Valiliği’nce onaylandı.
HER AY EN AZ 3 KERE ÇAPRAZ DENETİM YAPILIYOR
Tütünle mücadelede sadece sağlık hizmetleriyle değil, denetim mekanizmalarıyla da etkinliğin artırıldığını belirten Bildirici, denetim görevlilerinin işletmeler tarafından tanınmasının önüne geçmek için iller arası çapraz denetim uygulamasının başlatıldığını söyledi. Bu doğrultuda Eskişehir’in Ankara ile eşleştirildiğini ve her ay en az üç kez çapraz denetim yapıldığını kaydetti. Ayrıca 2018’den beri ilçeler arasında da benzer çapraz denetimlerin sürdürüldüğünü aktaran Bildirici, bu uygulamaların ihlal tespitinde artış sağladığını ifade etti.
DENETİMLER YÜRÜTÜLÜYOR
4733 Sayılı Kanun kapsamında yapılan denetimlerin bir diğer boyutunu nargile sunumu oluşturuyor. Bildirici, 7 Ekim 2024 tarihinde kurulan Nargile Sunum Belgesi Başvuru ve Denetim Komisyonu’nun, eğlence mekânları, kafeler ve nargile kafelerde 24 saat esasına göre denetim yürüttüğünü açıkladı.
İLK ÜÇ AYDA 566 KİŞİ BIRAKTI
Doç. Dr. Bildirici, sigara bırakma polikliniklerine yönelik 2024 yılı verilerini paylaşarak toplam 3.159 kişinin başvuruda bulunduğunu, bunlardan 1.163 kişinin sigarayı bırakmayı başardığını ifade etti. 2025 yılının ilk üç ayında ise 1.409 kişinin danışmanlık hizmeti aldığını ve 566 kişinin bu süreçte sigarayı bıraktığını belirtti.
"TÜTÜNSÜZ BİR TOPLUM İÇİN MÜCADELEYE DEVAM"
Toplumun tüm bireylerinin sağlığını koruma amacıyla koruyucu sağlık hizmetleri ve sahadaki denetim çalışmalarının kesintisiz sürdüğünü vurgulayan Doç. Dr. Yaşar Bildirici, “Özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın sağlığı için bu mücadelemizi azimle sürdürüyoruz” dedi.