Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen yeni düzenlemelerle birlikte, Türkiye genelinde hisseli tapu sahiplerini yakından ilgilendiren önemli değişiklikler yürürlüğe girdi.

Hisseli tapularda en önemli hukuki durumlardan biri önalım hakkı olarak biliniyor. Önalım hakkı, gayrimenkuldeki hissedarlara, hisse sahibinin payını satmak istediğinde öncelikli satın alma hakkı tanır.

Tapu 1-9

ÖNALIM HAKKI BELİRLEYİCİ OLUYOR

Türk Medeni Kanunu’nda yer alan “ön alım hakkı” (şufa hakkı), yeni uygulamalarla daha belirgin hale getirildi. Bu hak, bir taşınmazdaki hisselerin satılması durumunda diğer hissedarlara, satılan payı öncelikli olarak satın alma hakkı tanıyor. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için yasal süreçlere zamanında uyulması büyük önem taşıyor.

İCRA RİSKİ VAR

Yeni düzenlemeye göre, satış işlemi gerçekleştirildikten sonra noter kanalıyla diğer hissedarlara bildirim yapılması zorunlu hale geldi. Bildirimin ardından, hissedarların 90 gün içinde ön alım hakkını kullanmak üzere dava açmaları gerekiyor. 90 günlük süre içerisinde dava açılmaması halinde, hissedarın ön alım hakkı kalıcı olarak sona eriyor.

Tapu 5-7

5 Milyon TL’ye satın alınan bir arsa hissesi tapuda 500.000 TL satış değeri gösterilmişse diğer hissedarlar bu hisse payını sadece 500.000 TL ödeme yaparak devralabiliyorlar.

Arada kalan 4,5 Milyon TL ise buhar olup uçarken bu paranın satışı yapan ilk hisse sahibinden tahsil etmek çok uzun yıllar sürecek bir mahkeme sürecini gerektirebiliyor.

Satış öncesinde, diğer hissedarlardan alınacak feragatname, ileride doğabilecek dava süreçlerinin önüne geçilmesini sağlıyor. Eğer satıştan önce feragatname alınmamışsa, hissedarlar satış işlemi sonrasında iki yıl içinde dava açma hakkına sahip olmaya devam ediyorlar. Bu nedenle satış işlemlerinde hem alıcı hem de satıcının yasal prosedürleri eksiksiz yerine getirmesi önem taşıyor.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi