Eskişehir Merkez Avcılık Atıcılık İhtisas Spor Kulübü Başkanı Rıdvan Batır, yeni av sezonu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Batır, özellikle zirai ilaçlamanın av hayvanlarının popülasyonunu olumsuz etkilediğini belirtt Ülke genelinde 10 Ağustos'ta açılan av sezonunun 2 Mart 2025'te sona ereceğini, İç Anadolu Bölgesi'nde ise 24 Ağustos'ta başladığını ifade etti. Batır, av ve yaban hayvanlarının üreme dönemine dikkat çekerek, bu dönemde avcılık faaliyetlerinin yasaklandığını hatırlattı. Son birkaç yıldır av sezonunun durgun geçtiğini ve çeşitli kuş türlerinin zirai ilaçlar nedeniyle azaldığını dile getirdi.

“Ayın 10'unda Marmara ve Ege bölgesinde, ayın 24'ünde ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinde ava çıkılacak. Zirai ilaçlar ve çeşitli gübreler av popülasyonunu oldukça negatif bir şekilde etkiliyor. Fosfor denilen gübre beyaz taşlar halinde oluyor. Araziye atıldığı zaman kuşlar bunu tüketiyor ve ölüyorlar. Beyaz taşlar araziye atıldığı zaman kuşlar gübrelerden dolayı ölüyor. Ekinler uçaklarla ya da drone ile ilaçlanıyor. Ekinlerin üzerinde bıldırcın ve yavruları olduğu zaman kurtulma şansı pek yüksek olmuyor. Yukarıdan ilaçlama yapıldığı zaman bu hayvanlar orman yangınından kaçamayan hayvanların sonunu paylaşıyor.”

İlaçların sulandırılmadan toprağa atılmasının zararını vurgulayan Rıdvan Batır, “Türkiye zirai ilaçlar konusunda hiçbir zaman Avrupa standartlarına erişemedi. Avrupa'da ilaçlar sulandırılarak toprağa atılıyor ve hiçbir hayvan bundan etkilenmiyor. Bizler tane şeklinde bıraktığımız için kuş çeşitlerinin nesli bayağı tükeniyor.” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı