Eğitim programında, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü bünyesinde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Nimet Katar tarafından yönetmelik kapsamında kapsamlı bir sunum yapıldı. Dr. Katar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bitki koruma ürünleri ile ilgili dijitalleşme sürecine dikkat çekerek, yeni e-reçete sistemi ile birlikte ürün tavsiyesi, uygulama ve kayıt süreçlerinin daha sistematik hale geleceğini vurguladı.

Sunumda ayrıca, güvenilir gıda üretimi, izlenebilir tarım uygulamaları ve bitki koruma ürünlerinin kontrollü kullanımı gibi konulara değinildi. Dr. Katar, pestisit kullanımının potansiyel zararlarını ve aşırı dozun risklerini aktararak, zirai mücadelede öncelikli olarak entegre mücadele yöntemlerinin benimsenmesi gerektiğini belirtti. Ardından biyolojik mücadele, son çare olarak ise kimyasal mücadele önerildi. Bu sayede, bitki ve bitkisel ürünlerde pestisit kalıntı miktarının minimum seviyeye düşürülmesinin hedeflendiği ifade edildi.

Toplantının son bölümünde, katılımcılar arasında karşılıklı fikir alışverişi yapılarak, uygulama sırasında karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Toplantıya; Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, toplamda 85 teknik personel, reçete yazma yetki belgesi sahibi uzmanlar ve profesyonel zirai ilaç uygulayıcıları katılım sağladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı