Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, modern çağın getirdiği yaşam koşullarıyla birlikte yaşam süresinin uzadığını, bununla birlikte yaşlı nüfus oranının arttığını ve buna paralel olarak bulaşıcı olmayan hastalıkların görülme sıklığının da yükseldiğini belirtti. Bu hastalıklar arasında kalp damar hastalıkları başta geliyor.

Dünya genelindeki tüm ölümlerin yaklaşık %75’i bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanıyor. Bunlar arasında ilk sırayı alan kalp krizi, inme ve diğer kalp-damar rahatsızlıkları, her yıl 18,6 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bildirici, bu ölümlerin yaklaşık üçte birinin 70 yaş altı bireylerde görüldüğünü belirterek, bunun ciddi bir erken ölüm riski taşıdığına dikkat çekti.

“Dünya genelinde 300 milyondan fazla kişi kalp hastalığı ile yaşamakta, 2 milyardan fazla insan ise bu hastalık açısından risk altında” diyen Bildirici, bu tablonun küresel ölçekte ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunun altını çizdi.

Yaşar Bildirici-1

TÜİK 2022 verilerine göre, Türkiye’de gerçekleşen ölümlerin %35,4’ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Bu oran, yaklaşık her 3 dakikada bir kişinin kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiği anlamına geliyor.

Doç. Dr. Yaşar Bildirici, yapılan bilimsel araştırmalara göre, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin %80’inin, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, obezite ve diyabet gibi önlenebilir risk faktörlerinden kaynaklandığını vurguladı. “Bu nedenle sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi, kalp sağlığını korumanın temel şartıdır,” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı ve On İkinci Kalkınma Planı kapsamında, sağlıklı yaşamın teşviki ve bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Bu kapsamda geliştirilen Hastalık Yönetim Platformu sayesinde aile hekimleri, bireyleri kronik hastalık riski açısından tarayarak, erken teşhis, düzenli takip ve önleyici sağlık hizmetleri sunuyor.

“Kalp hastalıklarının önlenmesinde bireysel farkındalık, en az tıbbi müdahaleler kadar önemlidir” diyen İl Sağlık Müdürü, bireylerin kendi kalp sağlıkları hakkında bilgi sahibi olmaları ve aile hekimlerinden danışmanlık almalarının, kalp hastalıklarının erken teşhisi ve önlenmesi açısından büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

Kaynak: Bülten