Meclis tarafından onaylanan yeni konut kiralama düzenlemeleri, ev sahipleri için önemli değişiklikleri beraberinde getiriyor.

Artık ev sahipleri, konutlarını kiraya verirken 30 gün içinde tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde bildirmek zorunda. Aksi takdirde idari para cezası söz konusu olacak.


ARTIK ZORUNLU

Konut kiralama izin belgesi, Bakanlık tarafından verilecek. Başvurular sırasında, turistik kiralama için uygun görülen bağımsız bölümle ilgili tüm kat malikleri tarafından oy birliğiyle alınan kararın ibrazı zorunlu olacak. İzin belgesi alma sorumluluğu kiraya verene ait olacak.

Ancak, turistik kiralama faaliyetini yürütenler için belgelendirme, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na göre belirlenmiş A grup seyahat acentaları aracılığıyla yapılacak.


GEÇERSİZ SAYILACAK

İzin belgesi sahibi gerçek kişi ise ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde mirasçıların başvurmaması veya tüzel kişi ise tüzel kişiliğin sona ermesi durumunda izin belgesi geçersiz olacak, ancak kullanıcı hakları sözleşme süresi sonuna kadar devam edecek.

Turistik kiralama izin belgesi verilen konutlar için Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak. İzin belgesi sahibi, bildirim yükümlülüğü konusunda sorumlu kişi olarak kabul edilecek. Sözleşmeler, belirtilen süre sonunda bitecek. Yüksek nitelikli konutlarda izin belgesi düzenleme şartları aranmadan izin belgesi alınabilecek.


15 GÜN SÜRE VERİLDİ

Kanun, izinsiz kiralama faaliyeti yapan ve izin belgesi sahiplerine yönelik cezaları belirliyor. İzin belgesi olmadan turistik amaçla konut kiralayanlara her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve 15 gün içinde izin belgesi alınması için süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi almadan devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve bir kez daha 15 gün süre tanınacak.

İzin belgesi sahibinden kiralanan konutu kendi adına üçüncü kişilere kiraya verenlere her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, izin belgesi olmayan konutların turistik kiralama aracılığıyla kiraya verilmesine katkıda bulunanlar için her bir konut için 100 bin lira idari para cezası kesilecek.

İçeriği 24 saat içinde çıkarmayan aracı hizmet sağlayıcılara her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Bu düzenlemelere uymayan aracı hizmet sağlayıcılara her bir konut için 100 bin lira idari para cezası daha uygulanacak. Ayrıca, izinsiz kiralama faaliyetlerine devam eden ve bir yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiralayanlara bir milyon lira idari para cezası kesilecek.


BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR

30 gün içinde istenen bilgileri göndermeyen, eksik gönderen veya yanıltıcı bilgi verenlere 50 bin lira idari para cezası uygulanacak. Turizm payının ödenmesine ilişkin belgeyi 30 gün içinde ibraz etmeyenlere veya denetimde belgeyi sunmayanlara 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Turistik amaçlı kiralanan konutların yanıltıcı şekilde tanıtılması veya taahhüt edilen koşulların sağlanmaması durumunda 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Sözleşmeye uygun teslim edilmeyen konutlar için 100 bin lira, ödemenin iadesinin yapılmaması durumunda 200 bin lira idari para cezası kesilecek.

Bakanlık tarafından düzenlenen plaketin konuta asılmaması halinde 100 bin lira idari para cezası verilecek ve asılması için 15 gün süre tanınacak. Bu sürede plaket asılmazsa 500 bin lira idari para cezası uygulanacak. Denetimde, konutun izin belgesi niteliklerini taşımadığının tespiti durumunda uygulanacak idari para cezası tutarı 100 bin lira olacak.

Kaynak: Haber Merkezi