Milliyet'in haberine göre, Aidat artışlarının temel nedenleri arasında personel giderleri, güvenlik harcamaları ve sosyal tesislerin işletme maliyetleri yer alıyor. Özellikle lüks konut projelerinde, helikopter pisti, özel sağlık hizmetleri ve spor salonları gibi ek hizmetler aidatların yükselmesine neden oluyor.
ÜST SINIRI YOK
Kiracılar, oturdukları evin aidatını ödemekle yükümlü olsa da büyük tadilat ve bakım masrafları ev sahiplerinin sorumluluğunda bulunuyor. Ortak alanları kullanmayan kat malikleri de aidat ödemekten muaf tutulamıyor. Giriş katında oturan bir ev sahibi, asansörü kullanmadığı gerekçesiyle aidat ödememeyi talep edemiyor. Ancak çocuk bakım odası gibi lüks hizmetler için yapılan harcamalar, bireysel itiraz konusu olabiliyor.
Aidat artışları, site yönetimleri tarafından alınan genel kurul kararlarıyla belirleniyor. Kat malikleri, zam kararına itiraz edebilmek için genel kurula katılmalı ve itirazlarını tutanaklara geçirmelidir. Genel kurul kararlarına katılanlar için itiraz süresi bir ay iken, toplantıya katılmayanlar için bu süre altı ay olarak belirlenmiştir.
Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, aidatların yasal olarak bir üst sınıra tabi olmadığını belirtti. Site yönetimlerinin, harcamalarını detaylı bir şekilde açıklamaları gerektiğini vurgulayan Kiraz, aidat artışlarının keyfi şekilde belirlenmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, site yönetimlerinde fırsatçılığı önlemek için yeni düzenlemeler hazırlıyor. Bakanlık bünyesinde kurulan Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü, aidat hesaplamalarındaki şeffaflığı artırmayı hedefliyor. Yeni düzenlemelerle, site yönetimleri için yetki belgesi ve mesleki yeterlilik zorunluluğu getirilmesi planlanıyor.
Kira bedelinden yüksek aidat talep edilmesi ise hukuken geçerli kabul edilmiyor. Mahkeme kararlarına göre, kiracıların kira bedelinden daha fazla aidat ödemekle yaükümlü olmadığı belirtiliyor. Bu nedenle, fahiş aidat artışlarıyla karşılaşan kiracılar yasal haklarını kullanarak itiraz edebilir.