Eskişehir’de yaşayan 53 yaşındaki Hakan Çantaş, 33 yıl boyunca biriktirdiği ve ürettiği minyatür figürlerle evinin bir odasını adeta küçük bir şehre dönüştürdü. Çantaş, yaklaşık bin farklı ölçek ve türdeki maketiyle, Eskişehir’in çeşitli simgelerini, Kalabak su kamyonundan Büyükşehir ekmek büfesine kadar pek çok objeyi minyatürleştirerek koleksiyonuna eklemiş. Evinin bir odasını tamamen bu figürlerle dolduran Çantaş, hobisini büyük bir özenle koruyor ve bu minyatür dünyasını çocuklarına miras bırakmayı amaçlıyor.

Evinin Bir Odasına Küçük Eskişehir'i Kurdu (1)

"Burada ben kendi küçük hayal dünyamı kuruyorum"

Hobisi hakkında konuşan Hakan Çantaş, "15 yaşımdan bugüne kadar bu işle uğraşıyorum. Plastik maket model ile başladım. Demonte kitleri birleştirme, boyama yapıyordum. Yaklaşık 17 sene önce kardeşlerimin bana hediye ettiği 1/87 ölçekli 2 tane modelle bu ölçekle bir şeyler yapmaya başladım. Ardından özellikle Avrupa'daki internet sitelerini takip ederek kendimi geliştirmeye başladım ve buradaki binaları yolları kendim yapmaya başladım. Araçlar yurtdışından geliyor ama araçların Türkleştirilmesini, logolanmasını kendim yapıyorum. Eskişehir ile ilgili de çalışmalarım oldu. Gören arkadaşlarım hemen ‘bu benim olsun' diyordu. Burada ben kendi küçük hayal dünyamı kuruyorum" diye konuştu. 

Evinin Bir Odasına Küçük Eskişehir'i Kurdu (3)

"Küçük bir dünyada hayallerimi gerçekleştiriyorum"

Hakan Çantaş, yeni projeleri ve hobisiyle ilgili teklif edilen ücretler hakkında ise şunları söyledi:

"En son ki çalışmam 1980 ila 1986 yılları arasındaki bir kasabanın etrafında tren geçen küçük bir modelini yapmaktı. Orada yaptığım iş yerleri Cumhuriyet Tarihi için önemli olan yerlerdi. Burada oyuncakçılarda gördüğünüz fiyatların 50 ila 60 katı fiyat var. Burası benim hayal dünyam olduğu için satmayı hiç düşünmedim, çok teklif oldu. Geçen yaz İzmir'de birisi bir AVM kurmayı düşündüğü için bir proje getirdi. Yaklaşık 12- 13 parçalık bir çalışma olacaktı. Anlaşamadık ve satmadım. Benim maddi, bir beklentim olmadığı için sorun olmadı. Burası benim için gerçekten çok önemli. Hayalimdeki bir şehir esasında, burada patron da, belediye başkanı da, polis de, itfaiyeci de benim. İstediğim figürü istediğim şekilden hareket ettirip, küçük bir dünyada hayallerimi gerçekleştiriyorum."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı