Utku Çakır Özer 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü kapsamında bir rapor yayınladı hazırlanan rapor metni:

CHP’den 7 aylık ihlaller raporu:

·         Gazeteciler 364 kez yargılandı! 53 gazeteciye gözaltı, 18 tutuklama

·         Deprem yayını ve seçim takibi de yasaklı

·         İktidar istedi gazete ve televizyonlara ceza yağdı, yüzlerce haber engellendi

·         Gazetecilere meydanda dayak, Meclis’te müdahale!

ANKARA

Türkiye’de gazeteciler Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü olarak kutlanan 24 Temmuz’a da baskı, sansür ve tutuklama kıskacında girdi. TBMM’deki gazeteci milletvekillerinden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in 24 Temmuz’da açıkladığı 7 aylık basın özgürlüğü raporuna göre gazeteciler bu yılın ilk 7 ayında 364 kez hakim karşısına çıktı, 18 gazeteci tutuklandı, RTÜK televizyon kanallarını 22 kez cezalandırdı. 6 Şubat depremi ve seçimler başta olmak üzere birçok önemli olay ve gelişmede halkın haber alma hakkı için mücadele veren basın kuruluşları sansür ve karartma kararları ile susturulmak istenirken, gazetecilerin de soruşturma, gözaltı ve tutuklamalarla, darp ve hukuksuz engellemelerle görevlerini yapmaları engellendi. Türkiye bu yıl Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında da gerileyerek 180 ülke içinde 165. sıraya düştü.

HABER VE İFADELER TUTUKLAMALARA GEREKÇE

Çakırözer’in hazırladığı Basın Özgürlüğü raporuna göre yılın ilk 7 ayında yaşanan ihlaller şöyle sıralandı:

·         TELE 1 televizyon programındaki değerlendirmeleri nedeniyle hedef gösterilen gazeteci Merdan Yanardağ tutuklandı. 10 yıl 6 ay hapsi istenen Yanardağ 27 gündür özgürlüğünden mahrum.

·         Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan gazeteciler Abdurrahman Gök, Beritan Canözer, Mehmet Şah Oruç, Remzi Akkaya ve Mikail Barut tutuklandı. Ankara merkezli soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan gazeteciler Sedat Yılmaz, Dicle Müftüoğlu, Erol Balcı, Abdurrahim Tanyeli ve Ramazan Debe hakkında da tutuklama kararı verildi.

·         Karşı Mahalle muhabiri Sezgin Kartal 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gözaltına alınarak tutuklandı. Kartal 160 günlük tutukluluğun ardından tahliye edildi.

·         Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, Cumhuriyet Haber Müdürü Can Uğur yaptıkları haberler nedeniyle birer günlüğüne de olsa cezaevine girmek zorunda kaldı.

·         Gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek Diyarbakır’da geçen yıl tutuklanan 15 gazeteci 13 aylık tutukluluğun, Ankara’da tutuklanan 9 gazeteci de 7 aylık tutukluluğun ardından özgürlüklerine kavuşabildiler.

SORUŞTURMALAR DAVALAR BİTMEK BİLMİYOR

Gazeteciler yaptığı haberler, sosyal medya paylaşımları nedeniyle yılın ilk yedi ayında 364 kez hakim karşısına çıktı.

·         Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla 49 günlük tutukluluğun ardından 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Sedef Kabaş hakkında bu yıl bir dava daha açıldı.

·         Gazetecilere haber ve fotoğrafları nedeniyle hapis cezaları verildi. BirGün muhabiri Mustafa Mert Bildircin 11 ay 20 gün,  Mezopotamya Ajansı’ndan Ferhat Çelik ve İdris Yayla 1’er yıl 3’er ay, DW Türkçe Koordinatörü Bülent Mumay 1 yıl 8 ay, Çağdaş Gazeteciler Derneği Rize Temsilcisi Gençağa Karafazlı haberi nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

·         BirGün gazetesi politika editörü Gökay Başcan yaptığı haberler nedeniyle yargılandığı davada 23 ay 10 gün hapis cezası verildi.

·         Gazeteci Medine Mamedoğlu,  Aslıhan Gençay, Ruşen Takva, Oktay Candemir hakkında haber ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek çeşitli soruşturma ve davalar açıldı.

·         2021 yılında görev yaparken gözaltına alınan AFP foto muhabiri Bülent Kılıç hakkında kamu görevlisine hakaret suçlamalarıyla dava açıldı.

·         Gerçek Gündem editörü Furkan Karabay 20 bin TL para cezasına çarptırıldı.

·         Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül hakkında yazdığı bir köşe yazısı gerekçe gösterilerek hapis cezası istendi.

·         Kızılay yönecitilerinin kamudan aldığı ihale iddialarını haberleştiren BirGün Gazetesi'ne 250 bin TL’lik tazminat davası açıldı.

SOKAKTA DAYAK, MECLİS’TE MÜDAHALE…

Gazeteciler tehdit, engelleme ve saldırı altında halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğü mücadelesi veriyor. Gazeteciler sokak ortasında siyasetçilerin korumaları tarafından saldırıya uğradı, Meclis’te bile fiziksel müdehaleler ile karşı karşıya kaldı.

·         Bitlis’in Tatvan ilçesinde belediye ihalelerindeki usulsüzlükleri haberleştiren gazeteci Sinan Aygül belediye başkanının koruma polisi ve belediye çalışanı tarafından sokak ortasında öldüresiyle  dövüldü.

·         Çanakkaleli gazeteci Muhammed Yavaş yaptığı haber nedeniyle Ülkü Ocağı Çan İlçe Başkanının saldırısına uğradı.

·         Gazeteci Ahmet Kanbal sosyal medya paylaşımı sonrasında Nusaybin Kaymakamı tarafından tehdit edildi.

·         Medyascope muhabiri Ali Macit’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde AKP'li Meclis üyesi tarafından darp edilerek çekim yapmasına engel olundu.

·         Kocaeli Barış Gazetesi Muhabiri Merve Dişli yaptığı haber nedeniyle iktidar partisine yakın isimlerce tehdit edildi.

·         Bilecik Yarın Gazetesi sahibi Cafer Elmas, evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda yaralandı.

·         MHP lideri Devlet Bahçeli‘ye Sinan Ateş cinayetiyle ilgili soru yönelten gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu  milletvekillerinin fiziki müdahalesine maruz kaldı.

 

HABER TAKİBİNE GÖZALTI, DARP, ENGELLEME…

Yılın ilk yarısında 53 gazeteci gözaltına alındı. Gazetecilerin basın açıklamalarını, protestoları takip etmeleri engellendi.

·         8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Taksim'de düzenlenen yürüyüşü takip eden  gazeteciler Buse Söğütlü, Gaye Şeyma Can ve Berna Şahin gözaltına alındı.

·         Ekim ayında Meclis’ten geçen dezenformasyon yasası kapsamında gazetecilere yönelik soruşturmalarda gazeteci Fırat Bulut, deprem haberleri gerekçe gösterilerek, 'yalan bilgi yayma' iddiasıyla gözaltına alındı.

·         Tutuklanan gazeteciler için düzenlenen basın açıklamasını takip eden gazeteciler Eylem Nazlıer, Pınar Gayıp, Serpil Ünal, Yadigar Aygün, Esra Soybir, Zeynep Kuray gözaltına alındı.

·         Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı'ndaki basın açıklamalarını takip etmek isteyen gazeteciler her hafta engellendi, gözaltına alındı.

·         Halk TV programcısı Serhan Asker katılın bir konuğun yorumu, Metin Uca ise bir ifadesi nedeniyle gözaltına alındı. Emin Çapa 2 tweet'i nedeniyle ifadeye çağrıldı.

·         Ertan Çıta, Banu Acun, Caner Aktan,  Ferhat Çelik, Sema Korkmaz, Dilan Akyol, Serdar Akinan, Gülşen Koçuk ve Delal Akyüz gözaltına alınan gazeteciler arasında yer aldı.

DEPREMDE BİLE GAZETECİLERİ SANSÜRLEDİLER

Ülkenin ana gündeminin depremler olduğu dönemde dahi AKP iktidarı gazetecileri sansürleminin peşine düştü.

·         250 yurttaşımıza mezar olan Ebrar Sitesi önünde Maraş Belediye Başkanına soru soran Fox TV muhabiri Gülşah İnce; Maraş'ta T24'ten Gökçer Tahincioğlu, Malatya'da Halk TV'den Ferit Demir, Hatay'da Anıl Olcan; Diyarbakır'da Ahmet Kanbal, Adıyaman'da Rabia Çetin korumalarla, güvenlik güçlerince engellendiler.

·         Adana'da hastanede çekim yapan Evrensel muhabiri Volkan Pekal, Urfa Birecik'te yıkılan binayı çeken gazeteciler Mahmut Altıntaş ve Sema Çağlak gözaltına alındı.

SEÇİM TAKİBİ DE YASAKLI!

14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve miletvekilliği seçimlerinde muhalefet partileri ve adayları başta devlet televizyonu TRT olmak üzere basında eşit ve adil imkanlardan faydalandırılmazken, gazetecilerin usulsüzlük iddialarına ilişkin haber yapması da engellendi.

·         Seçim günü KRT Muhabiri Sultan Eylem Keleş’in yayın yapması engellenirken, gazeteci Fatoş Erdoğan fiziki saldırıya uğradı.  Gazetecilerin kameraları kırıldı.

·         Batman'da seçim kutlamaları sırasındaki gözaltıların haberini yapan gazeteci Vedat Aker gözaltına alındı.

·         İstanbul Başsavcılığı seçim dönemindeki haber ve yayınlar nedeniyle gazeteciler ile haber siteleri hakkında soruşturma başlattı.

 GAZETECİ  ‘SİYASİ YASAK’ VE ‘UZAKLAŞTIRMA’ CEZASI DA GÖRDÜ

Gazeteciler ve basın kuruluşlarını gözdağı vererek sindirmek için örneği görülmemiş yaptırımlara başvuruldu.

·         Cumhuriyet yazarları Barış Pehlivan ile Barış Terkoğlu hakkında Milli Savunma Bakanlığı bakan yardımcıları hakkındaki iddiaları gündeme getiren yazı ve mülakatları  nedeniyle açılan davada hapis cezasının yanı sıra ‘siyasi yasak’ da istenmesi dikkat çekti.

·         Devletin ilaç alımında yolsuzluk iddialarını haberleştiren gazeteci Murat Ağırel hakkında ise iddialarda ismi geçen AKP‘li siyasetçinin talebi üzerine mahkeme tarafından tedbir kararı verildi. Ağırel’e “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” kapsamında verilen tedbir kararında 2 ay boyunca Ayalan hakkında yazı yazmama cezası verildi.

Öte yandan 2023 yılında youtube yayınları gerekçe gösterilerek gazetecilere