Fiyatlardaki yükselişin hem ev sahipleri hem de müteahhitler tarafından tetiklendiğini belirten Gayrimenkul Danışmanı Kasım Karakaş, artışın ardında döviz kuru ve maliyet artışlarının olduğunu, ancak ani ve yüksek fiyat artışlarının inandırıcı olmadığını ifade etti.
Karakaş, konut fiyatlarının yükselmesinin, satışları olumsuz etkilediğini ve pek çok emlakçının bu dönemi neredeyse hiç satış yapmadan geçirdiğini söyledi. "Havalar ısınır, piyasa biraz canlanır diye bekliyorduk ama fiyatlardaki bu zamlar bizi daha da karamsar hale getirdi. Zaten pahalı olan evler şimdi daha da ulaşılamaz oldu" diyen Karakaş, konut kredilerine yönelmek isteyen vatandaşların ise yüksek faiz oranları nedeniyle neredeyse ev alamaz duruma geldiğini belirtti.
"ÇÖZÜM, YENİ ARSA..."
Vatandaşların sık sık bu durumu şikayet ettiğini ifade eden Karakaş, çözüm önerisi olarak belediyelerin bazı bölgelerde 2-3 katla sınırlı tuttukları imar izinlerini 5-6 kata çıkarması gerektiğini söyledi. Ayrıca, yeni arsaların üretilmesi ve arsa arzının artırılması gerektiğinin altını çizdi. Bu adımların hem konut sayısını artıracağına hem de fiyatları dengeleyeceğine dikkat çekti.
"KREDİ ÇEKMEDEN EV ALMAK İMKANSIZ"
Karakaş, 2025 Şubat ayında yapılan 1808 konut satışının gerçeği yansıtmadığını ve tapu devirlerinin de satış sayısına eklendiğini söyledi. Gerçek tabloyu görmek için ipotekli satışlara bakılması gerektiğini vurgulayan Karakaş, sadece 328 ipotekli satış yapıldığını belirtti. "Faiz oranları düşmeden, vatandaş ev hayalini kuramayacak. Biz sektör olarak çözüm üretmeye hazırız ama sistemin de vatandaşı desteklemesi şart" dedi.