“Acaba gebe miyim?”, “Gebe kalmış olabilir miyim?”, “Hamile olduğumu nasıl anlarım?” gibi sorularınız varsa aşağıda göreceğiniz gebelik belirtileri listesi size yardımcı olabilir. Bu belirtilerden bir veya birkaç tanesini kendinizde görüyorsanız evet, gebe olabilirsiniz. Fakat bu sadece bir ihtimaldir. Durumdan tam olarak emin olmak için bir gebelik testi yapmalı ve sonucun pozitif çıkması halinde bir uzmanla görüşmelisiniz. Evde yapılan gebelik testinin doğruluk payının yüksek olması için testi adet döneminin üzerinden 10 gün geçmesini bekledikten sonra uygulamak gerekir. Testi evde yapmak yerine bir sağlık kuruluşunda yaptırmayı da tercih edebilirsiniz. Bu durumda hem daha ilk günlerindeki bir gebelik durumu bile belirlenebilir, hem de sonuç daha kesin olur.
- Adet gecikmesi belli başlı hamilelik belirtileri arasındadır ama kesinlikle hamile olduğunuzu göstermez. Bu gecikmenin farklı sebepleri de olabilir. Bebek sahibi olmayı çok istiyorsanız bu durum sizi strese sokabilir. Hevesle bekleyip sonradan adet kanaması geçirirseniz psikolojik olarak yıpranırsınız. Böyle bir durumda strese girmemeye gayret edin. Pozitif düşünün ve hamile kalıp kalmayacağınıza çok fazla odaklanmamaya çalışın.
- Halsizlik, bitkinlik ve her zamankinden daha fazla uyuma ihtiyacı da erken gebelik belirtileri arasında yer alır. Bunun sebeplerinden biri metabolizmanızın artık bir (Veya belki de birkaç) kişinin daha gelişimini desteklemek için hızlanmasıdır. Ayrıca gebelikte daha fazla salgılanan progesteron hormonunun yatıştırıcı etkisi de yorgunluk duygusuna sebep olur.
- Gebe kalan kadınlarda memelerde hassaslaşma ve meme uçlarında koyuluk durumları yaşanır. Bu belirtiler bazen döllenmenin hemen ardından başlar, bazen de ilerleyen haftalarda görülür. Hamile kaldıysanız göğüslerinizde karıncalanma, hassasiyet, dolgunlaşma, hafif veya şiddetli ağrılar olabilir. Memelerinizin yüzeyindeki damarların şişkinleştiğini de fark edebilirsiniz.
- Normalde rahatsız olmadığınız kokulardan rahatsız olmaya başladıysanız hamile olabilirsiniz. Gebe kadınların koku alma duygusu keskinleşir ve kokulara verdikleri reaksiyonlar değişebilir.
- Yerleşme kanaması terimini duydunuz mu? Bu, tıp dilinde implantasyon kanaması olarak anılan durumun halk arasındaki ismidir. Bu kanama normal adet kanamasından farklıdır, şiddetli değildir ve miktarı azdır, rengi pembe veya kahverengi olabilir. Yeni döllenmiş yumurtanın rahim duvarlarına tutunduğunu gösteren bu hafif kanama her kadında görülmez ve bazen adet kanamasıyla karıştırılır. Bu durumun yanı sıra vajinal akıntılarda fark edilir bir artış da olabilir.
- Gebeliğin gerçekleşmesinden 1 hafta kadar sonra tuvalete gitme sıklığı artabilir. Hızla yükselmeye başlayan gebelik hormonları kan miktarında da, idrar miktarında da artışa sebep olur.
- Hamile kadınların süreç boyunca yaşadığı ciddi miktardaki hormon değişiklikleri tat ve koku duyuları üzerinde belirgin etkiler yapabilir. Bunun yol açtığı durumlardan biri de bebek bekleyen kadınların büyük bir kısmında gözlenen aşerme durumudur. Hamile kaldıysanız belli gıda maddelerine karşı büyük bir istek duyabilir, hatta bazen normalde yemeyeceğiniz şeyleri yemek isteyebilirsiniz. Gıda maddelerine yönelik tutumla ilgili diğer bir gebelik belirtisi de bazı yiyecek ve içeceklerden tiksinmektir.
- Duygusal tepkilerinizde ani bir artış olduğunu fark ettiyseniz ve daha önce olmadığı şekilde yerli yersiz ağlama krizlerine giriyorsanız bu bir hamilelik belirtisi olabilir.
Yukarıdaki belirtilerin hepsini birden yaşasanız bile bunun yüzde 100 hamile olduğunuzu göstermeyeceğini unutmayın. Gebe kalmayı çok fazla istemek veya tam tersine hiç istememek herhangi bir belirtinin sizde büyük bir heves veya endişe yaratmasına yol açabilir. Gebelik alametleri her kadın ve her gebelik süreci için farklı olabilir. Ayrıca hamile kalıp da bu gibi belirtiler yaşamamak da mümkündür. Durumdan emin olmak için laboratuar tetkikleri yaptırmak ve bir uzmanla görüşmek gerekir.