Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe giren yeni stopaj oranları, Türk lirası cinsinden mevduat hesaplarına odaklanarak, bu hesapların cazibesini ve tercih edilme sebebini değiştirebilecek nitelikte.
Özellikle kısa vadeli hesap sahipleri için yapılan bu değişiklik, yatırım stratejilerinin gözden geçirilmesine sebep olabilir.
6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda uygulanacak tevkifat oranı yüzde 15'ten yüzde 7,5'e, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12'den yüzde 5'e, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10'dan yüzde 2,5'e düşürüldü.
Ayrıca, 30 Eylül 2020-30 Nisan 2024 tarihleri arasında açılan veya vadesi yenilenen hesaplardan elde edilecek faiz ve kar payları için ise önceki dönemde geçerli olan indirimli oranlar (yüzde 5, yüzde 3 ve yüzde 0) bugünden itibaren devam edecek.
Yatırımcıların Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönlendirilmesini teşvik etmek amacıyla, Türk lirası ve Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetler olan yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.
Ayrıca, Türk lirası yatırım fonlarından elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı yüzde 10'dan yüzde 7,5'e düşürüldü. Değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ve "döviz" ifadesi içeren fonlardan elde edilen gelirlerde ise stopaj oranı yüzde 10 olarak uygulanmaya devam edecek.
Kararda ayrıca, devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Hazinece kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler için yüzde 0 tevkifat uygulamasının süresi 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.
Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ile banka kullanıcısı olduğu kira sertifikalarından elde edilen gelirlerde de indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Temmuz'a kadar uzatıldı. Vadelerine bağlı olarak indirimli tevkifat oranları belirlendi.