Grip artık hemen hemen hepimizin bildiği gibi her sene çok sayıda bireyin ciddi olarak rahatsızlanmasına sebep olan bir hastalık türüdür. Genel olarak titreme ve ateş ile kendini gösteren gribin belirtileri arasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, vücut ağrıları ve ciddi halsizlikte de oldukça sık olarak görülmektedir. Bazen nezle ile karıştırılsa da grip nezleye oranla çok daha şiddetli bir hastalığı beraberinde getirmektedir. Bu sebeple de hayati tehdit içermekte ve düşük oranla dahi olsa ölüm riski taşımaktadır. Grip genel olarak yediden yetmişe herkeste görülebilen bir rahatsızlık olsa da bazı bireylerin gribe yakalanma riskleri diğerlerine göre çok daha yüksektir.
Gribe Yakalanma Riski Yüksek Olan Kimseler
Bakanlık gribe yakalanma riski yüksek olan kimseleri belirlemiştir ve söz konusu gruba giren kişilerin grip aşılarını ücretsiz olarak karşılamaktadır. Bu gruplandırmaya göre gribe yakalanma riski yüksek olan kimseler;
- Yaşlı bakımevi ve huzur evinde kalan kimseler
- 65 yaş ve üzerinde olan kimseler
- Astım da dâhil olmak üzere kalp – damar sistemi ve kronik akciğer hastaları,
- Kronik böbrek hastaları ve şeker hastaları
- Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler
- 6 ay ile 18 yaş arasında olan ve çok uzun süreli aspirin kullanan kişiler.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi söz konusu bireylerin grip aşıları Sosyal Güvenlik Kurumunca Sağlık Uygulama Tebliği gereğince karşılanmaktadır. Söz konusu bireyler hekime başvurarak reçetelerini aldıktan sonra en yakın eczanelerde aşılarını ücretsiz olarak yaptırabilmektedir.
Bir kesim için oldukça faydalı bir uygulama olan grip aşısı herkese uygulanmaktadır. Bazı kimselerin grip aşısını kesinlikle yaptırmamaları gerekmektedir.
Grip Aşısı Yaptırmaması Gereken Kişiler
- 6 aydan küçük olan bebekler
- Yumurta yediği zamanlarda ciddi olarak alerjik reaksiyon geçiren yani yumurtaya alerjisi olan kişiler,
- Ciddi ya da orta dereceli ateşli hastalık geçiren kişiler ( Bu durumda olan bireylerin geçirmiş oldukları hastalıkların belirtileri azalmaya başladığı zaman aşılama yapılabilmektedir.)
Grip Nasıl Bulaşır?
Grip genel olarak en çok tokalaşma nedeni ile bulaşmaktadır. Öpüşme, yakın konuşma ve kalabalık ortamlarda bulunma da grip bulaşma riskini arttıran faktörlerdendir. En sık olarak masumca yapılan tokalaşmalar nedeni ile gribin bulaşmasının sebebi hasta olan kimsenin burnundan eline bulaşan virüsleri tokalaşarak almamızdır. Gripten korunmak için alınabilecek birçok önlem bulunmaktadır.
Gripten Korunma Yolları
- Öksürdüğümüzde ya da hapşırdığımızda tek kullanımlık mendil ile burnumuzu ve ağzımızı kapatmak,
- Kullanılmış olan ve bu sebeple mikrop barındıran kâğıt mendilleri hemen çöp kutusuna atmak,
- Sosyal ortamlarda sarılmak, tokalaşmak ve öpüşmek gibi yakınlaşma gerektiren durumlardan mümkün oldukça uzak durmak ve hasta olan kimselerden en az bir metre mesafede durmak,
- Eller kirli iken ağız, göz ya da burna götürmekten kaçınmak,
- Özellikle hapşırma ve öksürüklerin ardından olmak üzere gün içerisinde ellerimizi oldukça sık periyotlar ile ve en az 20 saniye kadar su ve sabun ile yıkamak
- Sağlıklı yaşamaya dikkat etmek için dengeli beslenmek, düzenli uyku ve yeterli sıvı tüketmek.
- Son olarak 50 yaş ve üzerinde ya da farklı sebepler ile risk grubunda yer alıyorsanız grip aşısı vurdurmak.
Grip Aşısı Nedir ve Ne Zaman Yapılmalıdır?
Canlı olmayan bir aşı olan grip aşısının içeriği her sene Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmektedir. Bu doğrultuda da o sene toplum genelinde görülmesi beklenen olası üç virüs susu bulunur. Genel olarak kış aylarının başlangıç dönemi olan Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılmaktadır. Ancak bu dönemde yapılmaması halinde ikinci grip salgını dönemi olarak adlandırılan mart ve nisan aylarında da yapılabilmektedir.