Hamilelik dönemine seyahat etmek kaçınılmaz durumlardan biri olduğu gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak pek çok hamile uzun yolculuklara çıkabilmektedir. Gebelik döneminde sakıncalı olarak bilinen yolculukların bir kısmı herhangi bir sorun teşkil etmezken bazı durumlarda gebenin yolculuğa çıkması hem kendisi hem de bebeği açısından sakıncalı olabilir. Bu nedenle gebelik dönemi boyunca çıkılacak olan her yolculukta mutlaka doktora danışmak ve yolculuğun şartları hakkında bilgi vermek önemli olmaktadır.
Hamilelikte Yolculuk Yasağı
Hamilelikte yolculuk yasağı genellikle annenin ya da bebeğin ve ya her ikisinin de sağlık sorunları yaşamasına neden olacak durumlarla karşılaşmasında bir önlem olarak görülmektedir. Özellikle hamileliğin ilk üç aylık dönemi ve son üç aylık dönemi gebeler için yolculuğun sakıncalı olduğu zaman dilimleri olarak bilinmektedir. Bu zamanlarda yolculuğa çıkmak gebeyi zorlayacağı gibi herhangi bir sakıncası olmasa bile yolculuk nedeniyle gebenin ve bebeğin yorulacağı anlamına gelmektedir.
Hamilelikte Yolculuk Yasağı Hangi Durumlarda Vardır?
Düşük Tehlikesi
Gebelikte düşük tehlikesinin görüldüğü durumlarda gebelerin bol bol dinlenmesi ve kendilerini yoran her türlü durumdan uzak durması gerekmektedir. Hamilelikte yolculuğa çıkmak ise çoğu zaman yorulmaya ve dinlenecek ortam bulamamaya neden olabilmektedir. Yolculuklar sırasında düşük tehlikesi olan bir bayanın doktora yetiştirilmesi de zor olduğundan dolayı yolculuğa çıkmamak daha doğru olacaktır.
Erken Doğum Riski
Hamilelikte erken doğum riski olan anne adaylarının bu dönemler içerisinde zorunlu olmadığı müddetçe seyahate çıkmaması gerekir. Yolculuk şartlarının elverişli olmaması ve annenin sancısının tutması gibi durumlarda hastaneye zamanında yetişememe gibi durumlar nedeniyle anne ve bebek zarar görebilir.
Gebelik Zehirlenmesi
Gebelik zehirlenmesi aniden yükselen tansiyon ile belirti veren bir durumdur. Böyle durumlarda gebeler hayati tehlike ile karşı karşıya kaldıkları gibi hemen müdahale edilmesi gerekmektedir. Yolculuk sırasında tansiyonun yükselmesi ve müdahale edilememesi nedeniyle bebeklerde anomaliler görülebilmektedir.
Şiddetli Anemi
Kansızlık sorunu olan gebelerin yolculuğa çıkması zaman zaman sakıncalı durumlardan olabilir. Eğer doğuma az bir zaman kalmışsa ve hamile bayanda anemi görülüyorsa doğum yapması ve ya yolculuk sırasında kanamasının başlaması halinde sağlık sorunları oluşabilir.
Kalp Hastalığı
Gebede kalp hastalığı varsa ve yolculuk sırasında aniden kalp krizi geçirmek gibi bir durumla karşılaşılırsa dakikalar oldukça önemli olacaktır. Sadece birkaç dakika içerisinde ölüm gerçekleşebileceğinden dolayı yolculuğa çıkmamak gerekir.
Vajinal Kanamanın Olması
Vajinal kanamaların olması ve yolculuk sırasında bu kanamanın meydana gelmesi bebeğin tehlikede olduğunun işareti olabilir. Hastaneye gidilmesi gereken böyle bir durumda acele etmek gerekir. Vajinal kanamaların görüldüğü gebeliklerde seyahat hava değişimine bağlı olarak kanamayı artırabilir ve ya başlatabilir.
Çoğul Gebelik
Annenin bir bebek yerine birkaç bebeğe hamile olması yolculuk yasağı için önemli bir durumdur. Annenin daha fazla yorulmasına ve bebeklerin güvenliği için daha konforlu bir şekilde yaşaması gereken bu dönemde çoklu gebelik nedeniyle erken doğumlarda görülebilir. Böyle durumlarda ise annenin seyahat etmemesi lazımdır.
Plasental Bozukluklar
Plasentada meydana gelen bozukluklar nedeniyle bebeğin düzenli olarak kontrol edilmesi ve annenin dinlenmesi gerekir. Böyle durumlarda hastaneye uzak durumda olmak ve yolculuk gibi dinlenmenin mümkün olmadığı durumlarda hamilelikte yolculuk yasağı uygulanabilmektedir.
Rahim Ağzı Yetmezliği
Rahim ağzı yetmezliği erken doğuma neden olacak durumlardan biridir. Bu nedenle rahim ağzı yetmezliği olan hamile bayanların yolculuğa çıkmaması ve uzun yolculuklardan kaçınması gerekir. Genellikle doğuma yakın zamanlarda meydana gelen bu rahatsızlık nedeniyle doktor müdahalesi gereken bir zamanda yolculukta olmaktan dolayı bebeğin sorunlu bir doğum yaşama olasılığı artmaktadır.
Daha Önce Düşük Yapmış Olmak
Daha önce düşük yapan bayanların hamilelik sürecinde dikkat etmesi gereken konulardan biri de ikinci hamileliklerinde düşük tehlikesinin devam ediyor oluşudur. Bu nedenle daha önce düşük yapan anne adaylarının hamile iken uzun yolculuklara çıkmaktan kaçınması bebeğin sağlığı için oldukça önemli bir konu olmaktadır.
Hamilelik döneminde yolculuk yapmak için doktorunuzla görüşerek durumunuzu değerlendirmeniz gerekir. Erken doğum riski gibi bir durumda şehirlerarası otobüste ya da tren gibi sadece belirli noktalarda duran ulaşım türlerinden birini kullanıyorsanız aniden doğum yapmanız gerekebilir. Herhangi bir doktorun müdahale edememesi ve yolculuk şartlarında gerekli önlemlerin alınamayışı gibi nedenlerden dolayı sizde ve ya bebeğinizde sağlık sorunları görülebilir.
Hamilelikte Yurt Dışı Yolculuğuna Çıkarken Dikkat Edilecekler
Hamilelik döneminde kısa seyahatlerin dışında ülke değiştirmek gibi uzun süreli seyahatler yapmak zorunda olan bayanların dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Yurt dışında ülke değiştirirken gidilecek olan ülkelerde çeşitli virüs salgınları görülebilir. Gribal enfeksiyonların yoğun olarak görüldüğü havalimanı gibi yerlerde ise mutlaka grip aşısı gibi önlemler alınmalıdır.
Hamilelik dönemi aşıları tam bir şekilde yolculuğa çıkmak hem bebeğin hem de annenin sağlığının korunması açısından oldukça önemli bir konu olabilmektedir. Bu nedenle aşılarınız tam değilse ve havalimanı hizmetleri arasında gebelik aşıları da yapılıyorsa bu hizmetten yararlanabilirsiniz. Salgın hastalıkların görüldüğü ülkelere gitmek zorunda iseniz gerekli önlemleri almak adına doktorunuzla görüşmelisiniz.