İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, Eskişehir Net’te yayınlanan “Mevzu Budur” programına konuk olarak, gazeteciler Ayşe Kaytan Uçak ve Meltem Karakaş’ın sorularını yanıtladı.
43 BİN BİNA İNCELENDİ
Üç belediye ile imzaladığımız protokol kapsamında Eskişehir’in yapı stoku envanterini çıkartıyoruz. Protokol birinci ve ikici etap halinde devam etti. İkinci etabın sonuna gelmek üzereyiz. İki etapta toplam 50 bin tane binayı inceliyoruz. Şuana kadar 43 bin tane binayı inceleyip, puanla yapıp, raporlarını belediyelere teslim ettik.
RİSK TAŞIYAN CADDELER
Şehir merkezinde 99’dan önce yapılan, yüksek katlı ve altında dükkan olan yapılarımız büyük ölçüde deprem riski taşıyor. Kentimizdeki ana arterlerimiz de hep bu binalardan oluşuyor. Sivrihisar, Atatürk, Yunus Emre, Kızılcıklı ve İsmet İnönü Caddesi… O yüzden Eskişehir’de kentsel dönüşümü bir an önce tamamlayıp, depreme dirençli binalar oluşturmalıyız.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Belediyelerin bu binaları yıkıp yeniden yapacak bir bütçesi yok. Görevi de değil. Devletin de yapacağı bir iş değil. Belediyeler ve iktidar imar planı değişikliği ile vatandaşın lehine rantlar yaratarak bir plan hazırlarlarsa, vatandaş ve müttehitler bu işi yaparlar. Sekiz katlı bir binayı yıkıp yeniden yapacak para ne vatandaşta, ne belediyede, ne de devlette var.
YENİ İMAR ALANLARI
Eskişehir’de arsa bedelleri yüksek olduğu için konut fiyatlarının yüksek olduğu söyleniyor ve yeni imar alanlarının açılması talep ediliyor. Böylelikle arsa maliyetlerinin düşeceğini düşünüyor. Siz vatandaşın arsasının fiyatını düşürerek konut ucuzlatması peşindesiniz. Bu bir siyasinin kesinlikle söylememesi gereken bir şeydir. Arsa fiyatlarını düşürmek konut maliyetlerde kayda değer bir düşüş sağlamaz. Arsa bedava bile olsa bu inşaatın bir maliyeti vardır. Bu da sizin kullandığınız malzemeden kaynaklanıyor.
İMAR PLANLARI REVİZE EDİLMELİ
Eskişehir’de imar planı bitişik nizam, küçük parsellerden oluşuyor. Katında tek daire olan üç katlı bina yapıyoruz. Bu binanın içerisinde bir tane asansör var. Asansör yönetmelik gereği sekiz kişilik. Bazen o apartmanda sekiz kişi yaşamıyor. Bunları birleştirip, katında dört daire olan dört katlı binalar yaparsak, ayrık nizam bahçeleri olup otopark sorunu da çözülürse o zaman çok ciddi maliyet avantajı elde edersiniz. İnşaat malzemelerinde bazı vergi avantajları sağlanarak konut fiyatları aşağıya çekilebilir. Yeni imar alanları açarak sadece o açtığınız alanlarda bir rant oluşturursunuz. Yeni imar alanları açıp oralara yeni yollar ve sosyal donatılar yapmakla uğraşmak yerine elimizde mahalleler var. Mevcut imar planlarımızı revize ederek eski yapı stokumuzu yenileyebiliriz.
KONUT ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN
Konut satışları düşmüş durumda. İnsanlar parasını faizde değerlendiriyor. “Faiz haramdır” diyen hükümet şimdi herkesi faizci yaptı. Şuanda konut fiyatları düşük… Bu ay ile başlayıp Eylül’e kadar olan süreç konut almak için doğru zaman.
KONUT VAR, PARA YOK
Eskişehir’de değil tüm illerde hem satılık daire fiyatları hem de kira fiyatları çok yüksek. Çünkü ekonomi kötü durumda… Vatandaşın alım gücü çok düştü. Şuan evine üç asgari ücret giren bir aile, üç asgari ücreti krediye verse yine de ev sahibi olamıyor. Eskişehir’de konut eksiği yok, para eksiği var. Dar gelirli vatandaşlar için ucuz konut üretimi yapılmalı. Bunun için de güçlü bir ekonominizin olması gerekiyor.
SÜPERKENT BİTTİ
Eskişehir’de Kocakır mevkiinde bir rezerv alanımız vardı. Buraya belediyenin de destek verdiği bir “Süperkent” kurulacaktı. TOKİ burasını “ilk evim projesi” kapsamında parselleyip, vatandaşa satmak istiyor. Bu kulağa hoş geliyor olabilir. Ancak kentsel dönüşüm yapacaksak bu rezerv alanda konutlar üretmeliyiz. TOKİ ise bu rezerv alanı satmak istiyor. Süperkent bitti, rezerv alanı olarak durması gerekiyor ama o da durdurulmak istenmiyor. Çok büyük bir yanlış…
POLATLI ÜZERİNDEN GİTMESİ DOĞRU
Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Treninin, Ankara’dan Eskişehir’e gelmemesi gerekiyor. O şekilde planlanmış. Proje 2012’de başlamış. Üzerinden 12 yıl geçmiş. Polatlı-Afyon hattı yapılmış durumda. “Eskişehir’e gelsin” demenin bir olabilirliği yok. Ankara’daki trenin Polatlı üzerinden İzmir’e gitmesi gerekir. “Eskişehir’e gelsin” demek, kulağa hoş gelen, popülist bir söylemdir. Bilimden ve rasyonaliteden uzak olur. Boşu boşuna para harcar, yolu uzatırsınız… Aracınızla Ankara’dan İzmir’e giderken Polatlı üzerinden mi gidersiniz, yoksa Eskişehir üzerinden mi?
KÜTAHYA-AFYON YHT İÇİN BASTIRALIM
Yüksek Hızlı Tren konusunda siyasilerin konuşması ve savunması gereken çok daha başka bir konu var. Eskişehir-Kütahya-Afyon hızlı tren hattı… 150 kilometrelik hızlı tren hattının biran önce planlanıp, yapılmasını istemek zorundayız. Bunu da üç ildeki siyasilerin kamuoyu oluşturup, baskı yapması ile başarabiliriz. İstanbul’dan kalkan hızlı tren Bozüyük’ten sonra Satılmışoğlu üzerinden Kütahya’ya sonra da Afyon’a gidecek. Oradan da İzmir ve Antalya’ya… Aynı şekilde Bursa hızlı treni de… Biz ne yapmalıyız? Satılmışıoğlu’nun orada bir ara istasyon olmasını sağlamalıyız. Hatta Enveriye İstasyonunu taşımalıyız. Böylelikle Eskişehir halkının İstanbul-İzmir, İstanbul-Antalya, Bursa-İzmir, Bursa-Antalya seferlerine erişebildiği bir merkez kazandırmış olacağız. O zaman ne olacak? Belki yarım saatte bir tren kalkacak. Aynı zamanda Enveriye’nin konvansiyonel hattını da şehir içinden çıkarmış olacağız.
2030’DA METRO İHTİYACI DOĞACAK
Eskişehir hafif raylı sisteme yani tramvaya erken kavuştu. Güzel de kullandı. Kapasite şuan yavaş yavaş zorluyor. 2030’larda artık metro ihtiyacı ortaya çıkacak. Hafif raylı sistemlerin kapasitesinde bir iyileştirme yapmamız gerekiyor. Tramvaylardaki tren setleri 30 metrelik. Bunları birleştirmeliyiz. Daha uzun tramvaylar yapmamız gerekiyor. Beş dakika bir tramvay geçiyor, bu da şehir içi trafiği etkiliyor. Tramvayları birleştirdiğimizde bu süre 10 dakika olacak. Bütçede öncelik yeni tramvay hatları olmamalıdır.
ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILMASIN
2032’de Avrupa Futbol Şampiyonası Türkiye, İtalya ile birlikte yapacak. Eskişehir’de de maçlar oynanacak. Yeni stadyumun oradan araba ile çıktığımızda çevre yoluna bağlanamıyoruz. Stadyumu da içine alacak bir metro projesi yapmamız gerekiyor. Stadyumdan çıkıp sırasıyla Osmangazi Üniversitesi- Atatürk Bulvarına-Odunpazarı- Adliye ve Şehir Hastanesine giden bir metro ağı kurabiliriz. Metroyu yaptığımız zaman ana arterlerimiz de trafik açısından rahatlayacaktır. Metro işi bakanlığa devredildi. Konya’da bakanlık yapıyor. Eskişehir’e de üvey evlat muamelesi yapılmaması gerekiyor. Seçim öncesinde bütün siyasiler söz vermişti. O sözlerin takipçisi olacağız.