Özel Ümit Batıkent Hastanesi'nden Diyetisyen Şükriye Eral, alışveriş öncesinde kahve içmenin hedonik (keyfi) alışverişi tetikleyerek gereksiz harcamaların artmasına yol açabileceğini belirtti. Türk kahvesinin sadece bir içecek değil, aynı zamanda kültürel mirasımızın önemli bir unsuru olduğuna vurgu yapan Eral, kahvenin hem lezzetli hem de kültürel değer taşıyan bir içecek olduğunu, sağlıklı tüketildiğinde de büyük faydalar sunduğunu ifade etti. Pazarlama stratejileri üzerindeki etkilerinden bahseden Eral, yapılan çalışmaların alışveriş öncesinde kahve içmenin keyif odaklı alışverişi artırdığını ve bu durumun harcamaları yükselttiğini ortaya koyduğuna dikkat çekti.
Türk kahvesinin, diğer kahvelerden farklı olarak doğrudan kahve ile suyun birleşmesiyle hazırlandığını ve telvesiyle içilen tek kahve türü olduğunu aktaran Eral, “Bu eşsiz yöntem, kahvenin biyoyararlılığını artırarak daha etkili bir içecek olmasını sağlar” diye konuştu.
Bir fincan sade Türk kahvesinin yaklaşık 7-8 kalori ve 50-75 miligram arasında kafein barındırdığını ifade eden Diyetisyen Eral, “Diğer kahvelere kıyasla kafein içeriği daha düşük olan Türk kahvesi, sağlıklı bireylerin günlük kafein alımını sınırlamak isteyenler için ideal bir seçenektir” şeklinde konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, sağlıklı bir birey için günlük ortalama 300 miligram kafeinin yeterli kabul edildiği bilgisini paylaşan Diyetisyen Şükriye Eral, “Bu da yaklaşık olarak günde 4 fincan Türk kahvesine denk gelir. Ancak, hamileler, kalp rahatsızlıkları olanlar veya kafeine duyarlı bireyler için bu miktar daha düşük tutulmalıdır” dedi.
Kafeinin; metabolizma hızını artırarak yağ yakımını desteklediğini söyleyen Eral, “Ayrıca, kafein beyin fonksiyonlarını iyileştirir, günlük enerji seviyenizi yükseltir. Yapılan araştırmalar, günde 1-2 fincan kahve tüketiminin tip-2 diyabeti önlemeye yardımcı olabileceğini de göstermektedir” ifadelerini kullandı.
Spor öncesinde kafein alımının yağ yakımını artırabileceğini düşünülerek tercih edilmesinin doğru olmadığını dile getiren Eral, kalp çarpıntısı, ergenlik dönemi ya da yoğun spor yapan bireyler için yüksek kafein alımının önerilmediğini belirterek, kafein alımının kişisel sağlık durumuna göre ayarlanması gerektiğini ifade etti.