Eskişehir Kırım Derneği, 26 Haziran Kırım Tatar Millî Bayrak Günü münasebetiyle dün saat 19.30'da etkinlik düzenledi. Kırım Tatar bayraklarıyla Eskişehir'deki Ulus Anıtı Meydanı'nda toplanan Kırım Tatarları, Bayrak Günü'nü kutladı. Etkinliğe; Kırım Tatar Teşkilatları ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Başkanı Haluk Yaşayanlar, Ukrayna Devlet Halk Müziği Sanatçıları Rüstem Memed ile Gülizar Bekirova, Kırım Ailesi kurucusu Anife Kurtseitova, Bursa Gelişim Vakfı Eskişehir Temsilcisi ve Eskişehir Kırım Derneği Birinci Başkan Yardımcısı Abdullah Akkurt ile Eskişehir Kırım Derneği İkinci Başkan Yardımcısı Zeki Erdemli ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
ETKİNLİKTE KIRIM TATAR MİLLî BAYRAK GÜNÜ MÜNASEBETİYLE BASIN AÇIKLAMASI OKUNDU
Kutlama etkinliğinde; Eskişehir Kırım Derneği, Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Derneği, Kırım Gelişim Vakfı ve Eskişehir Kırım Halk Bilim Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneğinden (EKHAD) oluşan Eskişehir Kırım Teşkilatları Paltformunun ortak imzasını taşıyan basın açıklaması okundu.
Basın açıklamasını okuyan Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Recep Şen şu ifadelere yer verdi:Türk dünyasında 'Dilde, fikirde, işte birlik' ülküsü ile çığır açan aydınlanmanın babası İsmail Gaspıralı’nın öğrencileri, 26 Haziran 1917 de Kırım Tatar Halk Cumhuriyeti’nin 1. Kurultayında tarak tamgalı gökbayrağı, millî bayrak olarak kabul etmişlerdir. 18 Mayıs 1944'te ise tüm Kırım Tatar Türkleri bir gecede vatanlarından Sibirya, Özbekistan, Kazakistan çöllerine sürülmüş ve vatansızlığa mahkum edilmiştir. Bitmek bilmeyen sürgün ve soykırımlara rağmen yılmayan Kırım Tatarları, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) en güçlü olduğu dönemde, Temmuz 1987’de Moskova Kızılmeydanı'nda direniş hareketine başlamış ve Sovyetler Birliği'nin yıkılışını izleyen süreci başlatmışlardır. 1988'den itibaren vatanlarına geri dönüş yolunu açan Kırım Tatar Türkleri, 1991 yılında ise 2. Kurultayı toplayarak 26 Haziran tarihini 'Kırım Tatar Milli Bayrak Günü' olarak kutlama kararı almışlardır. 2014 yılında Kırım’ı yasa dışı olarak işgal eden soykırımcı ve işgalci Rusya, 2022 yılında ise Kırım ile yetinmemiş Ukrayna’ya da saldırarak dünyaya gerçek yüzünü göstermekten çekinmemiştir. Savaş ve soykırımların fitilini ateşleyen Rusya, Gazze’de, Filistin’de ve Doğu Türkistan’da insan hakları ihlallerinin, soykırımlarının başlatıcısı olduğunu göstermiştir.
Türk dünyasında 'Dilde, fikirde, işte birlik' ülküsü ile çığır açan aydınlanmanın babası İsmail Gaspıralı’nın öğrencileri, 26 Haziran 1917 de Kırım Tatar Halk Cumhuriyeti’nin 1. Kurultayında tarak tamgalı gökbayrağı, millî bayrak olarak kabul etmişlerdir. 18 Mayıs 1944'te ise tüm Kırım Tatar Türkleri bir gecede vatanlarından Sibirya, Özbekistan, Kazakistan çöllerine sürülmüş ve vatansızlığa mahkum edilmiştir. Bitmek bilmeyen sürgün ve soykırımlara rağmen yılmayan Kırım Tatarları, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) en güçlü olduğu dönemde, Temmuz 1987’de Moskova Kızılmeydanı'nda direniş hareketine başlamış ve Sovyetler Birliği'nin yıkılışını izleyen süreci başlatmışlardır. 1988'den itibaren vatanlarına geri dönüş yolunu açan Kırım Tatar Türkleri, 1991 yılında ise 2. Kurultayı toplayarak 26 Haziran tarihini 'Kırım Tatar Milli Bayrak Günü' olarak kutlama kararı almışlardır. 2014 yılında Kırım’ı yasa dışı olarak işgal eden soykırımcı ve işgalci Rusya, 2022 yılında ise Kırım ile yetinmemiş Ukrayna’ya da saldırarak dünyaya gerçek yüzünü göstermekten çekinmemiştir. Savaş ve soykırımların fitilini ateşleyen Rusya, Gazze’de, Filistin’de ve Doğu Türkistan’da insan hakları ihlallerinin, soykırımlarının başlatıcısı olduğunu göstermiştir.
Bir şeyi ise unutmuştur; Kırım Tatarları asla yılmayacaktır. Vatan mücadelesi devam etmektedir. Dünyadaki hiçbir güç, Kırım Tatarlarının vatan ve bayrak sevgisini yok edemeyecektir. Bugün itibarıyla 217'si Kırım Tatar Türkü olmak üzere, 331 kişi Rus işgal güçleri tarafından yasa dışı bir şekilde ve Kremli'nin talimatı ile Rusya’daki hapishanelerde alıkonulmaktadır. Ne yaparlarsa yapsınlar tarak tamgalı gökbayrağın Kırım’da bağımsızlık sembolü olarak gökyüzünde dalgalanmasını engelleyemeyecekler. Kırım Tatarları bağımsızlıklarından ve özgürlüklerinden asla vazgeçmeyecek ve mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerdir. Vatan, millet, Kırım! Yüce Türk Milletine saygılarımızla.
"VATAN, MİLLET, KIRIM"
Kırım Tatar bayraklarıyla meydanda yer alan katılımcılar "Vatan, millet, Kırım" sloganlarını attı. Ardından Kırım Ailesi çocukları Kırım Tatar türkülerini seslendirdi. Program, Kırım Tatar millî marşı Ant Etkenmen'in okunmasıyla son buldu.
KIRIM TATAR MİLLÎ BAYRAK GÜNÜ
Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar neticesinde 26 Haziran, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü olarak kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak da kabul ediliyor.
Tarak Tamgalı Gökbayrak millî bayrak olarak 1917’de toplanan I. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nda kabul edildi. 1921 yılında Sovyet yönetimi, Kırım Tatarlarının bayrağını “burjuva milliyetçilerin” bayrağı ilan etti. 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'ndan sonra ise Tarak Tamgalı Gökbayrak tamamen yasaklandı. Kırım’da 74 yıl aradan sonra 26-30 Haziran tarihleri arasında toplanan 2. Kırım Tatar Milli Kurultayı'nda, Tarak Tamgalı Gökbayrak milli bayrak olarak Kurultay salonlarına asılmıştı.
Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında çeşitli etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı.
Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.