Doktor, kadını, erkeği ve çifti bir arada değişik zamanlarda görebilir. Kadına fizik muayene yapılır ve ayrıntılı bir özgeçmiş alınır. Şişmanlık, akne ve adet düzensizlikleri not edilir, yeme bozuklukları, stres, iş hastalıkları (örneğin toksinlerle çalışmak), egzersiz yöntemleri, seks düzeni, önceki doğum kontrol yöntemi ve alkol, sigara gibi alışkanlıklar ile reçete edilmiş ya da yasadışı ilaç kullanımı sorulacaktır. Prolaktin fazlası (adeti düzenleyen hormon), tiroid hormonunun fazlalığı ya da yetmezliği ve androjen (erkek hormonları) fazlalığı gibi kısırlığın bilinen nedenleri için kan testleri yapılabilir.

Kısırlık Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Kadında endometriozis, rahim fibroid ve polipleri ya da yumurtalık kistleri bulunuyorsa, doktor tedaviden önce değerlendirmesi amacıyla bir jinekolog ya da üreme endokrinoloğuna gönderebilir. Doktor, eş için sperm analizi önerebilir. Erkeğin çok az sperminin olduğunun, hiç olmadığının ya da spermlerinde şekil bozukluğu, hareket yavaşlığı bulunduğunun erken anlaşılması, kadına invazif girişimler yapılmasını önler. (Bunlara rağmen belirtiler varsa kadının da araştırılması gerekir.) Doktor, çiftin kısırlık sorununun nedeninin cinsel sorunlar olduğundan kuşkulanırsa bir terapisi önerebilir. Gebe kalma düşüncesi kadının sağlığını kötü yönde etkiliyorsa, doktor gevşemeye yardım eden ek terapiler önerebilir.

Araştırmalar: Kadının üreme sisteminin durumunu değerlendirmek için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Laparoskopi, rahmi, Fallop tüplerini ve yumurtalıkları görmek için, karındaki küçük bir kesiden özel bir endoskopun sokulduğu küçük bir ameliyattır. Tıkanıklık ya da darlık varlığını saptamak için, rahim boynundan geçilerek tüplere bir boya verilebilir. Ameliyattan önce hastanın rızası alınarak, anormal büyümeler ya da diğer sorunlar, lazer vaporizasyon, elektrokoter ya da eksizyonel biyopsi ile çözümlenebilir. Histeroskopi, laparoskopiye benzer ancak bir kesi gerekli değildir.

Özel bir endoskop olan histeroskop, yapışıklıkları ve diğer sorunları saptamak için, rahim boynundan geçirilir. Bir röntgen yöntemi olan histersalpingografide, kontrast (radyoopak) madde, üreme organlarının sınırlarını belirlemek için rahme enjekte edilir. Bu yöntemle tüp tıkanıklıklarının yüzde 75’i saptanabilir. Radyasyon gelişen bir fetüse zarar vereceği için, kadının gebe olma olasılığının en az olduğu adet döneminin ilk 10 gününde uygulanır.

Pelvik enfeksiyon, ektopik gebelik ya da tüp cerrahisi hikayesi olan hastalarda kullanılmaz. Karında kramplara neden olabilir. Histerosalpingo-kontrast sonografisinde, kontrast madde rahim boynundan enjekte edilir ve ultrason yardımıyla, vajinadan yerleştirilen bir sonda ile kadının üreme sisteminin ayrıntılı görüntülemesi yapılabilir. Çok az rahatsızlık yaratır.

Kısırlık Tedavi Seçenekleri

Tedavi Seçenekleri: Sorun ovülasyondaysa, ilaçlarla indüklenebilir. Polikistik over, endometriozis ve PİH tedavi edilebilir. Hasarlı Fallop tüpleri cerrahi ile onarılabilir. Tüpler onarılamayacak kadar hasarlıysa, gebelik in vitro fertilizasyon yöntemi ile başarılabilir; diğer yardımcı üreme teknolojileri ovülasyonun olmaması ve sperm ile ilgili sorunlarda düşünülebilir. Eşin spermleriyle yapay döllenme, spermlerin çok az ya da yetersiz harekete sahip olduğu kısırlık durumlarında bir tedavi seçeneğidir.

Kısırlık İçin Kendi Kendine Yardım: Gebelik öncesi bakım çok önemlidir. Aşırı içmek, sigara kullanmak, enfeksiyonlar, şişmanlık, endişe ve stresin tümü doğurganlığı azaltmada rol oynar. Adetlerin düzene girebilmesi için, (birkaç ay sürebilir) gebelik denemeden bir süre önce doğum kontrol haplarını bırakmanız önerilir.

Kendi aylık adet döneminizi anlamanız, cinsel ilişki için en iyi günleri bilmeniz açısından çok önemlidir. Bunu, vajinal mukus değişikliklerini gözlemleyerek, bir sıcaklık çizelgesi hazırlayarak ve aylar boyunca dönem uzunluğunu saptayarak yapabilirsiniz. Üç yaşamsal evre bulunmaktadır. Döllenme ovülasyondan sonra 48 saat içinde, implantasyon da döllenmeden yaklaşık yedi gün sonra gerçekleşir. Ovülasyon, beklenen sonraki adetten 14 gün önce olur.

Bu, adet dönemi 24-35 arasında değiştiği için, son adetten 14 gün sonra olur dernekle aynı şey değildir. Döneminizin olağan süresini belirlemenizin gerekmesi bu nedenledir. Vajinal mukustaki değişikliklere dikkat edin. Ovülasyondan hemen önce, mukus miktarı artar, incelir, daha elastik, jöle gibi ve saydam olur. Bir damlası kopmadan esnetilebilir. Ovülasyondan sonra, süt gibi rengine geri döner. Erkeklerin spermlerinin, her gün değil de bir kaç günde bir boşalma olduğunda daha hareketli ve sayıca fazla olduğu söylenmektedir.

Ovülasyonu Denetlemek: Bir kadının yumurtlayıp yumurtlamadığını bulmak için, uyandığı zamanki sabah sıcaklığını adet günüyle birlikte kaydettiği basit bir bazal beden sıcaklığı grafiği (BBS) hazırlaması istenebilir. Kanamanın olduğu günler çarpı ile, cinsel ilişkinin olduğu günler çember ile işaretlenebilir. Adet dönemi içinde, ovülasyon gerçekleştiği zaman, BBS birbirini izleyen üç gün 0.4° C artar. Reçetesiz satılan ovülasyon setleri de, ovülasyondan hemen önce artış gösteren luteinizan hormonu algılamak için kullanılabilir.

Kısırlık Tedavisi

20. günde, yumurta bırakıldıktan yaklaşık bir hafta sonra, rahim astarının kalınlaşmasını uyarmak için salgılanan hormon olan progestogen düzeylerini ölçen bir kan testi de ovülasyonu doğrulayabilir. Doktor, adet döneminin sonuna doğru, kanama başlamadan önce, rahim astarının kalınlaştığını doğrulamak için bir endometriyal biyopsi alabilir. Bu basit işlem genellikle, anestezi uygulanmadan bir muayenehane ya da kısırlık kliniğinde yapılır.

Kısırlık, bir yıl düzenli ve korunmadan cinsel ilişki sonrasında, gebe kalamamak olarak tanımlanır. Üreme çağındaki kadınların yüzde 10’undan fazlasında gebe kalma ile sorunlar olduğu düşünülmektedir. Vakaların üçte birinde sorun kadın üreme sistemindeyken, üçte birinde erkektedir. Kalan üçte birde, sorun her iki eştedir ya da neden bulunamaz. Eşlerin uzmanlar tarafından araştırılması ve tedavisinden sonra, çiftlerin yüzde 30-40’ında gebelik iki yıl içinde başarılır.

Bilinen Ve Bilinmeyen Nedenler:

Bilinen Ve Bilinmeyen Nedenler: Bazı insanların neden gebe kalamadığı tam olarak anlaşılamasa da, bazı nedenler tanımlanmıştır. Kadınlarda neden, yumurtalıkların yumurta üretememesi (ovülasyon yok ya da erken menopoz) ya da polikistik olmasıdır. Endometriozis ve diğer hormonal bozukluklar, hasarlı ya da tıkanmış Fallop tüpleri ve pelvik inflamatuar hastalık da nedenler arasındadır. Bazı kadınlarda rahim boynunun çevresindeki mukus, eşinin spermine düşman olabilir. Erkeklerde en sık neden sorunlu spermlerdir (sayı, hareket ya da normallik açısından). Bazen bir eşin genetik yapısı ya da işiyle ilgili hastalıklar (kimyasallar ya da yaptığı iş), çiftin doğal olarak gebe kalmasını engelleyebilir.