Geçtiğimiz hafta Eskişehir Net’e açıklamalarda bulunan Kurt’un, Kocakır’da deprem için ayrılan yeni yerleşim (rezerv) alanını TOKİ’nin üst gelir grubu için villa olarak planladığı iddialarına Kocakır’daki hak sahipleri yanıt verdi. Hak sahiplerinden Egemen Köseler ve Emrah Çalgınlı ile Hakan Tarhan, Eskişehir Net’i ziyaret ederek, Ayşe Kaytan Uçak’a “ilk evim arsa” projesini anlattı.
6 BİN HAK SAHİBİ VAR
Köseler, Bakanlık tarafından yıllar önce rezerv alan ilan edilen Kocakır’da 475 hektarlık alanın geçtiğimiz Şubat ayında TOKİ’ye devredildiğini belirterek, TOKİ’nin söz konusu alanda “ilk evim arsa”, “ilk iş yerim” ve dört katlı yapılar için planlamalar yaptığını aktardı. Alanda müstakil ve müşterek arsa olmak üzere iki tür arsanın mevcut olduğundan bahseden Köseler, müşterek ve müstakil arsa üzerine toplamda 6 bin inşaatın planlandığını ifade etti.
İNŞAAT ALANI 150 METREKARE
Müstakil arsa büyüklüğünün 350 ila 500 metrekare arasında değiştiğine dikkat çeken Köseler, “Maksimum inşaat alanı 150 metrekare. Bu inşaatların ruhsatını Odunpazarı Belediyesi verecek, kendisi denetleyecek. Müstakil ev yapmak isteyenler TOKİ’nin ya da belediyenin tip projelerinden faydalanabilecek” dedi.
ODUNPAZARI, DAHA ÖNCE İTİRAZ ETMEMİŞ
İlk evim arsa projesinden faydalanabilmek için 2022’de TOKİ’ye başvurduklarını, Mart 2023’te yapılan kura çekimiyle hak sahibi olduklarını belirten Köseler, “İlerleyen günlerde bir kura da daha çekilecek ve parsellerin dağıtımı yapılacak. TOKİ burasıyla ilgili imar planlarını askıya çıkardı. Mayıs ayında 1/100 binlik planları yayınlandı. Burasını “ilk evim arsa” projesinde kullanacağını ilan etti. Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyesi’nin de içinde olduğu bütün resmi kurumlardan görüş alındı. Mayıs ayında Odunpazarı’ndan herhangi bir itiraz gelmemiş” ifadelerini kullandı.
“İŞÇİYİZ, KİRADA OTURUYORUZ”
İlk evim arsa projesinde hak sahibi olanların kiracı olduğundan bahseden Emrah Çalgınlı
“Şuanda kirada oturuyorum. Ev sahiplerinin insafına kaldık. Maliyetler de çok hızlı artıyor. 2022 yılında 195 bin TL’ydi. Keşke o zaman parseller dağıtılsaydı da biz de evlerimizi yapmaya başlasaydık. Şuan 1 milyon liraya geldi. Bu sadece arsa maliyeti…Bir de bunun üzerine inşaat maliyetini ekleyeceğiz. Metrekare arttıkça maliyetler artacak. 2022’de inşaatın metrekare birim maliyeti 6 bin 500 liraydı. Şuanda 22 bin liraya çıktı. Sözleşme sonrası iki yıl içerisinde inşaatınızı yapmadığınız takdirde, TOKİ arsayı sizden geri alıyor” diye konuştu.
RANDEVU TALEBİNE YANIT BEKLİYORLAR
Odunpazarı Belediyesi’nin, TOKİ’nin 19 Eylül’de askından inen 1/1000’lik planlarına itiraz ettiğini, her itirazın söz konusu alandaki hak sahiplerini mağdur ettiğini söyleyen Çalgınlı, “Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’tan bir randevu talebimiz oldu. Randevumuza olumlu bir dönüş yaparsa, kendisine bahsettiği gibi zengin bir zümre olmadığımızı, villalar dikmeyeceğimizi anlatmak istiyoruz” dedi.