Ermenistan’da yaşayan Veronika Vardanyan, 2,5 yıl önce 6 metre yükseklikten düşerek geçirdiği kazada boyun omurlarında kırık oluşması nedeniyle kol ve bacaklarını kullanamaz hale geldi. Ancak Eskişehir’deki bir fizik tedavi ve rehabilitasyon tıp merkezi’nde uygulanan 3 haftalık yoğun tedavi süreci sayesinde sağ kolunda güçlenme, sol kolunda ise hareket kazanımı sağladı.
Kaza sonrası boyun omurlarında kırık meydana gelen Vardanyan, Ermenistan’da 6 aylık bir tedavi ve çeşitli ameliyatlar geçirdi. Ancak bu süreçte kol ve bacaklarında hissizlik ve güç kaybı devam etti. Ardından 2’şer aylık periyotlarla farklı fizik tedavi yöntemlerini denemesine rağmen beklediği iyileşmeyi göremedi.
Çareyi Eskişehir'de buldu
Uzun araştırmaların ardından Eskişehir’de bulunan fizik tedavi merkezine ulaşan Vardanyan, buradaki tedavi sürecine başladı. 3 hafta boyunca günde 3 saat süren bütüncül fizik tedavi, rehabilitasyon ve sanal gerçeklik uygulamaları sayesinde sağ kolundaki kaslar daha da güçlenirken, sol kolunu da hareket ettirmeye başladı. Eskişehir’i ve fizik tedavi merkezini çok sevdiğini belirten Vardanyan, ilerleyen süreçte yeniden tedavi için geleceğini ifade etti.
Veronika Vardanyan'ın tedavisi hakkında konuşan fizik tedavi ve rehabilitasyon tıp merkezi'nin kurucusu ve tıbbi direktörü Uzm. Dr. Türkan Tünerir, “Hastamız Veronika, 3 hafta önce fizik tedavi ve rehabilitasyon görmek üzere bize geldi. Kendisi Ermenistan'da yaşıyor, mesleği de çocuk psikoloğu. 2 buçuk yıl önce talihsiz bir kaza sonucu 6 metre yüksekten düşmüş ve boyun omurlarında kırık gelişmiş. Orada hastanede ameliyat edilmiş ve 6 ay hastanede yatarak tedavi görmüş. Bu düşmeden sonra kol ve bacaklarında kuvvet kaybı ile hissizlik gelişmiş, kollarını ve bacaklarını kullanamamış. Ülkesinde 2'şer ay aralıklarla değişik fizik tedaviler almış fakat yeterli cevabı alamamış. Bize geldiğinde sadece sağ kolunu kullanabiliyordu. Amacı, her 2 kolunu da iyi bir şekilde kullanabilmekti. Bizim burada yaptığımız bütüncül fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarıyla, sanal gerçeklik rehabilitasyonuyla, kol robotuyla hem sağ kolu daha güçlendi hem de sol kolunu hareket ettirebilmeye başladı. Aynı zamanda burada morali çok düzeldi, ekibimiz sayesinde yaşam sevinci arttı. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bir ekip işi. Fizyoterapistlerimiz, doktorlarımız ve hemşirelerimiz, sağlık turizmi ekibimiz ile birlikte kendisini burada evinde gibi hissedebilmesi için elimizden geleni yaptık. Tekrar bize tedavi için geleceğini söyledi” dedi.
“Eskişehir'i çok beğendim engelliler için düşünülmüş bir şehir”
Rahatsızlığı ve aldığı tedavi hakkında konuşan 33 yaşındaki çocuk psikoloğu Veronika Vardanyan, “Tedavide ilerleyişler kaydettim benim ülkemde bana yardımcı olamamışlardı ama buraya geldikten sonra anladım ki tedavi tedaviden farklıdır buradaki ekibe minnettarım her şey için teşekkürler devam etmeyi düşünüyorum Eskişehir'i çok beğendim çok güzel bir şehir işin açıkçası şu yönden de beğendim engelliler için düşünülmüş bir şehir marketlere giriş çıkış olsun çok düşünülmüş ve güzel bir şehir buraya yaşamaya gelmeyi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.