Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen yeni yasal düzenleme, gecekondu kanunundan köy evlerine, imar haklarından yapı denetimine kadar birçok konuda önemli değişiklikler içeriyor. Düzenleme ile yapı denetimi sıkılaştırılırken, idari para cezaları 50 bin TL'den başlayacak.
TBMM'den Geçen Yeni Yasa Köyde Yaşayanları Nasıl Etkileyecek?
TBMM'de kabul edilen yeni yasal düzenleme, köy evleri de dahil olmak üzere birçok alanda önemli değişiklikler içeriyor. Düzenleme ile yapı denetimi sıkılaştırılırken, idari para cezaları artıyor.
İmar Hakkı Aktarımı ve Kamu Yararı
İmar planlarında kamu hizmet alanına ayrılan parsellerde yapılaşma hakkı, başka parsellere taşınabilecek. Bu hak, taşınmazın değerine göre belirlenecek ve kıymet takdir komisyonları tarafından onaylanacak. İmar hakkı aktarımı yapılarak umumi ve kamu hizmet alanlarının kamuya mali külfet getirmeden bedelsiz karşılanarak kamu mülkiyetine geçirilmesi, vatandaşların mülkiyetlerindeki kısıtlılığın kaldırılması ve kamulaştırmasız el atma davalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Değer Artış Payı ve Yeni Düzenlemeler
İmar planı değişiklikleri sonucunda taşınmaz değerlerinde artış olması durumunda, bu artışın %90'ı “değer artış payı” olarak tahsil edilecek. Bedel peşin veya taksitle ödenebilecek. İmar planı bulunmayan yerlerde kule ve direklerin ruhsatlandırılması için yeni prosedürler getirildi. Ruhsat için gerekli haritaların onaylanması şartı koşuldu.
Yapı Denetimi ve Türkiye Çevre Ajansı'ndaki Değişiklikler
Güneş ve rüzgar enerji santralleri, yapı denetimi kapsamından çıkarıldı. Yapı denetim hizmet bedelleri, inşaat alanına göre belirlenecek ve yapı denetim firmaları elektronik ortamda belirlenecek. Görevini kötüye kullanan yapı denetim kuruluşlarının ortakları, yöneticileri, mimar, mühendis ve teknik personeli ile laboratuvar görevlileri 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Ayrıca Türkiye Çevre Ajansı’nın, faaliyetlerini genişletmek amacıyla şirketler kurabileceği ve bu şirketlere ortak olabilecek.