Türkiye'de Savunma Sanayi Fonu'nun gelirlerinin artırılması maksadıyla Meclis'e sunulan kanun teklifinin en dikkat çeken maddesi, "limiti 100 bin liranın üzerindeki kredi kartlarına yıllık 750 lira ücret" oldu. 

Bu gelişmeler sonrasında ise tüketiciler de "kart limitini düşürme" eğilimine girebileceği ifade ediliyor.

Enflasyonla mücadelede kredi kartı limitleri, karttan nakit çekme ve kredi kartı ile yapılan alışverişler sıklıkla gündeme geldi. 

Bankalararası Kart Merkezinin verilerine göre; ilk çeyrekte 326,74 milyar lira olan kredi kartından nakit çekim işlem hacim, ikinci çeyrekte 162,99 milyar liraya geriledi. Temmuz ve ağustos aylarında nakit çekim tutarları 59,2 ve 60,9 milyar TL oldu. 

KREDİ KARTIYLA HARCAMALAR

Bu yıl kredi kartı ile yapılan "alışveriş" ve "taksitli ödemeler" dahil, toplam harcamalar ise;

-İlk çeyrekte 2,9 trilyon TL oldu.

-İkinci çeyrekte 3,12 trilyon TL'ye yükseldi.

-Üçüncü çeyrekte 3,60 trilyon TL'ye ulaşması bekleniyor.

Rakamlar, ikinci çeyrekten üçüncü çeyreğe harcamalarda %15'lik artış beklentisine işaret ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Limit belirlerken, bunun gerçek beyana ve belgeye dayalı olması lazım. Aynı zamanda bir bütünlük arz etmeli, her banka kendi kafasına göre limit belirlememeli" ifadelerini kullanmıştı.

ENFLASYONU DÜŞÜREBİLİR

Yeni düşünülen 750 TL ücret uygulamasının, harcamalar ürerinde dolaylı etkisinin olabileceğini aktaran ekonomistler, "Yaklaşık 60 milyon adet kartın limiti 100 bin TL'nin üzerinde ancak bu limitlerin ne kadarı dolu, ne kadarı boş bilmiyoruz. Limitini 100 bin TL'nin altına çeken tüketiciler kaçınılmaz olarak daha az harcayacak, bunun dezenflasyonist etkisi de zamanla ortaya çıkabilir" ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi