Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri’nin lansmanı yapıldı: “9 Mayıs’ta ihaleye çıkacağız” Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri’nin lansmanı yapıldı: “9 Mayıs’ta ihaleye çıkacağız”

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin seçim vaatlerinden biri olan Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri’nin lansman toplantısı gerçekleşti.

Esnafın ve vatandaşların uzun yıllardır yapılmasını beklediği Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri’nin lansman toplantısı Taşbaşı Kırmızı Salon’da yapıldı.

Toplantıya Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ekrem Birsen, Eskişehir Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, esnaf ve belediye bürokratları katıldı.

“24 aydan kısa sürede bitirmeyi hedefliyoruz”

Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri’nin teknik özellikleri ve projeye ilişkin sunum yapan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Metin Bükülmez, ihalenin 9 Mayıs’ta yapılacağını, işin süresinin 24 ay olduğunu fakat hedeflerinin daha kısa sürede bitirmek olduğunu ifade etti. 57 öbekten oluşan 216 tezgah olacağını söyleyen Bükülmez, 143 araçlık bir otopark da yapacaklarını belirtti.

“Toplam alan 15 bin 881 metrekare”

Alanın toplamda 15 bin 881 metrekare olacağını söyleyen Metin Bükülmez’in sunumunda öne çıkan başlıklar şu şekilde:
“9 Mayıs 2025 tarihinde ihalesi yapılacak. İşin süresi 24 ay olarak planlanmıştır fakat biz daha kısa sürede hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yapı bodrum kat, zemin kat ve bir adet asma kat olmak üzere toplamda 15 bin 881 metrekarelik inşaat alanına sahip olacaktır. Et şarküteri ve balıkçılık tesisleri de bulunmaktadır.

“44 adet soğuk hava depoları olacak”

Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri’nin bodrum katında 137 normal araç, 6 engelli bireylere tahsis edilmiş olmak üzere toplamda 143 araçlık otopark alanı yapılacaktır. Otopark kat yüksekliği 4.20 metre olarak planlanmış olup, pazarcı esnafımızın araçlarına uygun bir şekilde planlanmıştır. Ayrıca bodrum katında 44 adet soğuk hava depoları planlanmıştır. Bunun dışında yangın ve yağmur suyu depoları, otopark havalandırma sistemi, jeneratör odası, ısı odası ve elektrik odası olmak üzere teknik olarak planlanmıştır. Bunun dışında kadın ve erkek olarak mescitlerimiz planlanmış ve dört adet de asansör de planlanmıştır.

“27 adet balıkçı dükkânı, 17 adet şarküteri dükkanı olacak”

Şarküteri ve balıkçı dükkanlarımızla ilgili yaptığımız planlamada da Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri’nde 17 adet şarküteri dükkanı yer alacaktır. Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri’nde 27 adet balıkçı dükkânı yer alacak. Şarküteri ve balıkçı dükkanları için bodrum katında soğuk hava depoları planlanmıştır. 27 adet 16’şar metrekareden balıkçı dükkânları planlanmıştır. Bunun dışında et, kasap, şarküteri dükkanları 17 adet 28 metrekare olacak şekilde planlanmış, projeye dahil edilmiştir.

“216 adet tezgah planlandı”

Girişler dört ayrı yerden planlanmıştır. Çok rahat bir şekilde her bölüme ulaşım olacaktır. Pazar kısmında çalışan esnaf içinde ayrıca planlama yapılmıştır. 2 tane kalibrasyon odası, zabıta odası, üretici market alanı, büfeler, pazarcılar odamız için de ofis ve ayrıca bebek bakım odası planlaması da yapıldı. İki adet büyük, dört adet de kullanıcı asansörü bulunuyor. Dörtlü tezgâhlar şeklinde 57 öbekten toplamda 216 adet üçe üç pazarcı tezgâhı planlanmıştır. Bir adet tezgâh ölçüsü 3 metreye 3 metredir. Bu tezgâhlarda aydınlatma, tabelalandırma, her tezgâha ayrı şekilde su temin edilmesi, tezgâhların düzenli yıkanabilmesi ve suyun tezgahlardan sağlıklı bir şekilde uzaklaştırabilmesi için gerekli drenaj çalışmalarını da yapıyoruz. Asma kat planına baktığımız zaman 670 metrekarelik çok amaçlı bir salon tasarlanmış, bununla beraber birer adet ofis olarak tanımlanmış alanlar bulunmaktadır. Buradaki toplam kat alanımız da 1705 metrekaredir.”

“Dışardan esnaf istemiyoruz”

Sunumun ardından Pazar yeri ile ilgili konuşan bir esnaf, “Dışardan esnaf girmesine karşıyız. Buranın kahrını biz çektik. Dışardan başka kişilerin yer almasını ya da pazarımızın ranta sunulmasını biz kabul etmiyoruz” dedi.

“Yönetmeliği yaparken beraber çalışacağız, beraber karar vereceğiz”

Esnafın talebine yanıt veren Ayşe Ünlüce, “Pazarın bir yönetmeliği vardı. Orası yıkılınca yönetmelik iptal oldu. Fakat şimdi biz yeniden sizlerle ve pazarcılar odamızla birlikte bir yönetmelik hazırlayacağız. Orada mevcutta olan bizim yıktığımız zaman her pazarcının orada kazanılmış hakkı var zaten. Onların yerlerini zaten konuşacağız odamızla. Onlar yerlerini kullanacaklar zaten. Belki bazıları gelmeyecektir, eksik kalacaktır. 205 kişi kullanıyordu öncede. Biz de şimdi 216 adet yaptık. Biz de çok fazla yapmadık. Belki sizlerin isteyeceği kişiler olur vs. oradaki mevcut kullanım sayısı kadar yapmaya çalıştık zaten. Yönetmeliği yaparken beraber çalışacağız, beraber karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Meltem Karakaş