Para Politikası Kurulu (PPK) karar metninde enflasyondaki düşüş eğilimine dikkat çekilerek, ocak ayında yaşanan artışın ardından şubat ayında enflasyonun gerilediği belirtildi. Temel mal fiyatlarının düşük seviyelerde kaldığı, hizmet enflasyonunun ise ocak ayındaki yükseliş sonrası yavaşlama gösterdiği vurgulandı.
Merkez Bankası, Mart ayı toplantısında politika faizini beklentilere uygun olarak 250 baz puan düşürerek yüzde 45’ten yüzde 42,5 seviyesine çekti. Böylece üst üste üçüncü kez faiz indirimine gidilmiş oldu.
Yurt içi talebin yılın dördüncü çeyreğinde beklenenden güçlü gerçekleştiği ancak yılın ilk çeyreğinde eğilimin dengelendiği ifade edildi. Merkez Bankası, para politikası duruşunun kredi ve mevduat piyasaları üzerindeki etkilerini yakından izlediğini ve enflasyon beklentilerinin iyileşme gösterdiğini belirtti. Ancak, dezenflasyon sürecindeki risklerin sürdüğüne de dikkat çekildi.
Sıkı para politikası duruşunun devam edeceği belirtilerek, enflasyon düşüşü ve fiyat istikrarının sağlanana kadar politikanın sürdürüleceği vurgulandı.
Maliye politikası ile para politikası arasındaki eşgüdümün önemine dikkat çekilirken, faiz oranlarının enflasyon gerçekleşmeleri, beklentiler ve ana eğilim doğrultusunda şekilleneceği aktarıldı.
Makro finansal istikrarı korumak ve sıkı para politikasını desteklemek adına ek önlemler alındığı ifade edilirken, kredi ve mevduat piyasalarındaki gelişmelerin yakından takip edileceği kaydedildi.
Likidite koşullarının düzenli olarak izleneceği ve sterilizasyon araçlarının etkili şekilde kullanılacağı belirtildi.
PPK, enflasyonun ana eğilimini kalıcı olarak düşürecek parasal duruşun sürdürüleceğini, para politikasında alınacak kararların veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede belirlenmeye devam edeceğini açıkladı. Orta vadeli enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğu hatırlatılarak, tüm para politikası araçlarının bu hedef doğrultusunda kullanılacağı vurgulandı.