Miras paylaşımı konusunda yaşanan yanlış bilgiler ve karmaşalar, bazı durumlarda kardeşler arasında kavgalara yol açabilmektedir.


MİRASTAN MAHRUM KALIR!

Türk Medeni Kanunu 510. Madde hükmü uyarınca mirasçının miras bırakana ya da yakınlarına karşı ağır bir suç işlemesi ya da mirasçının miras bırakana veya aile üyelerine karşı aile hukukundan kaynaklanan görevlerini önemli ölçüde yerine getirmemesi halinde mirastan çıkarılabilir.

Miras bırakanın ölümüne doğrudan veya dolaylı olarak neden olan çocuk, mirastan yasal olarak mahrum bırakılabilir. Bu durumda, diğer kardeşler mirası aralarında paylaşabilir.


ONLAR İSE DAHA ÇOK PAY ALABİLİR...

Bir kişi, mal varlığının paylaşımında çocukları arasında farklı oranlar belirlemek istiyorsa, bu isteğini resmi bir vasiyetname ile ifade edebilir ancak burada dikkate alınması gereken önemli bir kural bulunuyor. Miras bırakacak kişi, mal varlığının yarısını çocukları arasında saklı pay olarak ayırmalıdır.

Kısaca miras bırakan çocukları arasında miras paylaşım oranlarını değiştirebilir. Mirasın yarısını bir çocuğuna bırakabilir bir diğer yarısı ise saklı pay olarak kabul edilir ve bu kısım diğer çocuklara eşit olarak paylaştırılır.


MAHKEME KARARI İLE İPTAL EDİLİR!

Saklı pay, miras bırakanın ölümünün ardından dahi vasiyetname ile başkasına devredilmesi mümkün değildir. Mirasçı, mirasının kalan bir diğer yarısını bir çocuğuna bırakarak kardeşler arasında farklı oranlarda miras paylaşımı yapabilir.

Ancak, bu oranın diğer kardeşlerin saklı paylarını ihlal etmemesi gerekir. İhlal etmesi durumunda ise mahkeme kararıyla vasiyetname geçersiz kılınır.

Miras dağıtımında, mirasçının alt soyu yani çocuğu ve torunu yoksa mirasçının mirası, ölen kişinin yakınlarına bir zincir şeklinde bakılır ve ona göre paylaştırılır.

Kaynak: Haber Merkezi