Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek depremlerin etkilediği bölgeleri detaylı bir şekilde açıkladı.

"Adaların güneyindeki fay kırılırsa Anadolu yakası, Kumburgaz fayı kırılırsa Avrupa yakası daha çok etkilenir" diyen Görür, Avrupa yakasında zeminin genellikle kötü olduğunu belirtti.

Marmara kıyısında denize yakın yerlerde yaşayanların risk altında olduğunu vurgulayan Görür, binaların yönetmeliğe uygun yapılmasının hayatta kalma olasılığını artıracağını söyledi.


Görür'ün açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:

"Umursayan yok gibi... 'Hoca bunları söylüyor ama bana bir şey olmaz' düşüncesi hâkim. Kahramanmaraş depremlerinin ardından 'deprem dirençli kentler' oluşturmak için çalışma başlattım ve seçimden hemen önce İstanbul’un belediye başkan adayları da dahil olmak üzere en az 300-400 aday bu çalışmayı destekleyeceklerini belirtti. Seçim bitti, nerede bu adaylar? Başka işlere yöneldiler. Diğer işleri küçümsemiyorum, ancak depremle kıyaslandığında bu işler gerçekten önemli değil. Deprem konusunu dillerine bile getirmiyorlar."

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle hem iktidar hem muhalefet tasarruf diyor. Ancak depremle ilgili yapılması gerekenler tasarrufla engellenemez. Yüzbinlerce insanı riske atamazsınız. Bu tür davranışlar vitrine oynamak olur. Siyasetçilerin hepsi aynı..."


7 VE ÜZERİ DEPREM

"Türkiye, aktif fay hatlarıyla kaplı bir ülke. Marmara Denizi altında da aktif bir fay hattı var ve bu harekete geçecek. Depremin büyüklüğü ne olacak? 7 ve altında olursa nispeten daha az zarar olur. Ancak İstanbul, 20 milyona dayanmış nüfusuyla, 7 ve üzeri bir depreme maruz kalırsa kıyamet olur."

"Adaların güneyindeki fay kırılırsa ağırlıklı olarak Anadolu yakası, Kumburgaz fayı kırılırsa ağırlıklı olarak Avrupa yakası etkilenir.

Avrupa yakasında zemin genellikle kötü, Anadolu yakasında ise göreceli olarak daha iyi. Marmara kıyısında, denize 10-15 km yakın bir mesafedeyseniz ve yapınız sağlam değilse risk altındasınız. Ancak yönetmeliğe uygun, iyi mühendislik hizmeti almış bir binada yaşıyorsanız hayatta kalma olasılığınız yüksektir. Bu açık ve anlaşılır bir durum."

Kaynak: Hürriyet Gazetesi