Son yıllarda artan ekonomik kriz, toplumun tüm kesimlerini etkilemeye başladı. Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Resim Öğretmenliği 3’üncü sınıf öğrencisi Büşra Demir, Yunus Emre KYK yurdundan atıldıktan sonra bütçesine uygun bir ev bulamadığı için her gün farklı bir arkadaşının evinde kalmaya başladığını söyledi ve KYK yurtlarında kalmanın barınma sorununu çözmediğini ifade etti.
KYK YURTLARINDA DA SORUNLAR BİTMİYORDU
Eskişehir.net’ten Meltem Karakaş’a konuşan üniversite öğrencisi Büşra Demir, “Ben aslında birkaç ay öncesine kadar yurtta barınmaya çalışıyordum ama yemekleri vs şikâyet ettiğim için yurt yönetimi tarafından defalarca uyarıldım. Talihsiz bir olay yüzünden yurttan atıldım. Geçtiğimiz günlerde kağıt geldi. Yurtlarla alakalı şunları söyleyebilirim: Şu an her 100 öğrenciden sadece 8’i KYK yurtlarında kalabiliyor. Ama buna rağmen yurtlarda 5 kişi kalıyorduk. Bizim odalarımız 4 kişilik odalardı. Bunların sayısı sürekli artıyor. Yemeklerimizden sürekli kurt çıkıyor. Geç girdiğimizde çoğu yönetici problem ediyor. Ama erkek yurtlarında böyle problemler olmuyor. Biz üniversite içinde kalıyorduk Yunus Emre KYK Yurdunda. Geçtiğimiz senelerde taciz olayları vs oluyordu. Bununla alakalı gerekli önlemler alınmıyordu. KYK İl Müdürü geliyordu. Konuşmaya çalışıyordu ama sonrasında geri gidiyordu. Hiçbir sorun çözülmüyordu. Geçtiğimiz dönemde arkadaşlarımızın çamaşırları çalınıyordu sürekli. Bunlarla alakalı da bir şey yapılmıyordu” dedi.
BİR ODADA 6 KİŞİ KALIYOR. HİJYENİK KOŞULLAR BERBAT
KYK yurtlarının hijyenik olmadığını söyleyen Demir, “KKY yurtları yeterli değil. Türkiye’de 800 tane KYK yurdu var. Sürekli yurtların kapasitesini artırdık, şu kadar öğrenciyi yurtlarda barındırıyoruz şeklinde açıklamalar yapılıyor ama biz hani fazladan yurt yapılmak yerine bir odaya 6, 7, 8 kişi bazen 12 kişi sığdırmaya çalışıyorlar. Bu da bizim imkanlarımızı daraltıyor. Hijyenik koşullar çok berbat. Çünkü bir odayı temizledikleri şeyle tuvaletleri temizliyorlar. Hijyenik değil” diye konuştu.
“STÜDYO DAİRELERİN KİRALARI BİLE 8 BİN LİRADAN BAŞLIYOR”
Stüdyo dairelerin kiralarının bile 8 bin liradan başladığını anlatan Demir, “Şu an yurtta kalmıyorum. Hem ekonomik olarak benim bütçemi çok fazla zorladı. Ben şu an ev bulmaya çalışıyorum. Arkadaşlarımda kalıyorum. Şu an kalacak yerim de yok. Böyle giderse sokakta kalacağım. Çünkü ev arkadaşlarım da ev sahipleriyle davalık oluyorlar sürekli. Onu çözmeye çalışıyorlar. Genelde onlar da evden atılıyor. Böyle sorunlar da var. Şu an en kötü 20-30 yıllık binalar, bir artı bile değil stüdyo daireler bile 8-10 bin lira kiraları üniversitelerin olduğu yerlerde. Ben ucuza bir yer bulmaya çalışsam dağın başında olacak. Okula nasıl ulaşacağım? Böyle problemlerim de var. Bunları nasıl çözeceğim ben de hiç bilmiyorum” şeklinde konuştu.