2024 yılında en fazla başvuru, 3 milyon 120 bin 870 adayla Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) yapıldı. YKS için 245 sınav merkezi kullanılırken, adaylara toplam 680 soru soruldu. Bu süreçte ÖSYM, sınavların güvenliği ve düzenini sağlamak için 700 binden fazla sınav salonu hazırladı ve 50 bin el dedektörü kullandı.
Engelli Adaylara Özel Destek
ÖSYM, engelli, sağlık sorunları olan veya özel duruma sahip adaylar için önemli düzenlemeler gerçekleştirdi. 2024’te 154 bin 512 özel ihtiyaç sahibi aday, engellerine uygun şartlarda sınavlara katıldı. ÖSYM temsilcileri, adayların sınav süreçlerini yerinde denetleyerek erişim sorunlarını minimize etti. Adaylar için büyük puntolu kitapçıklar, okuyucu ve işaretleyici desteği gibi uygulamalar devreye alındı.
Toplumsal dayanışma ruhunu güçlendiren bir uygulamayla, 2024 yılında ÖSYM sınavlarına başvuran 69 bin 771 şehit ve gazi yakını, sınav ücreti ödemeden bu süreçten faydalandı. ÖSYM, bu uygulamanın milli birlik ve beraberlik duygusunu pekiştirdiğini belirtti.
2024’te dijitalleşme adımlarını hızlandıran ÖSYM, 19 sınavı elektronik ortamda gerçekleştirdi. Elektronik sınav uygulamaları, zaman ve kaynak yönetimini daha verimli hale getirirken, yeni sınav türlerinin dijital ortama taşınması için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, yapay zeka teknolojilerinin soru hazırlama süreçlerine entegre edilmesi hedefleniyor.
ÖSYM, uluslararası sınav uygulamalarıyla dikkat çeken bir yıl geçirdi. Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS), 37 ülkede gerçekleştirilirken, yurt dışından yaklaşık 80 bin öğrenci bu sınavlara katıldı. Ayrıca, Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu, dijitalleşme ve yapay zeka tabanlı sınav sistemleri gibi yenilikçi konuları gündeme taşıdı.
2024 yılı boyunca ÖSYM, sürdürülebilirlik ve çevre bilincini artırmak için çeşitli projelere imza attı. "ÖSYM 50. Yıl Hatıra Ormanı" kapsamında 1500 fidan dikilirken, bin litre bitkisel atık yağ ve 5 bin kilogram karışık atık geri dönüştürüldü.