Seyitgazi Ziraat Odası Başkanı Erhan Erden, ülkemizde son zamanlarda artan Afgan, Yabancı Uyruklu ve Sezonluk gelen Tarım işçilerinin ücretlerini asgari bir düzeyde belirlemek adına yardım çağrısında bulundu.
Erden, "Afgan, Yabancı Uyruklu ve Sezonluk gelen Tarım işçileri ile çobanları çalıştırmak, ücretlerini belirlemek için acil bir düzenleme yapılmalıdır.
Tarımsal üretim sezonunun başlamasıyla sektörde istihdam edilen Tarım işçileri ve çobanlar afaki ücret talebinde bulunmaktadır. Tarımsal üretim yapan, işçi çalıştıran İşletmeler ve üreticilerimiz tarafından bu ücret ve talepler altından kalkılmasının mümkün olmadığı bir hale gelmiştir.
Özellikle gençlerin tarımdan uzaklaştığı ve kırsalda yaşamak istemediği bölgelerde, tarımsal üretim, büyükbaş ve küçükbaş sektöründeki işletmelerin neredeyse yüzde 90’ında Afganlar çalışıyor. Dolayısıyla bir Afgan çobanının bugünlerde istediği maaş kabaca 12- 15 bin TL civarında, 5-7 bin lira arası yaklaşık masrafı ile 20 bin lirayı geçen maliyetler oluşmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda (bu rakam gayri resmi olarak) 300-400 dolar civarı bir ücret ile çalışan özellikle Afgan uyruklu çoban ve işçiler bugün 12-15 bin lira maaş artı masrafların olduğu afaki ücretler talep etmeye başlamışlardır. Şu an yerli bir işçi bulmak zor, kırsaldaki sorunlar, altyapı sıkıntıları gibi pek çok faktörden dolayı üretici işletmeleri yerli işçi bulmakta zorlanmakta son yıllarda ülkemize göçmen olarak gelen yabancı uyruklu bu kişiler ülkemizde tarım ve sanayi sektörü olmak üzere işçi açığına büyük katkı sağlamıştır. Fakat genel olarak resmi bir statüde, yasal olmadığı için kayıt dışı çalışmalardan dolayı ülkemizde belirlenen asgari ücret ve kalifiye elemanlara verilen ücretler gibi yasal bir maaş verme şansı oluşmamıştır. Özellikle ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler sonrası tarım işçilerinin keyfi maaş masrafı kabul edilemez rakamlara ulaşmıştır. Sonuç olarak, İllerde çalışan işçilerin çalıştırılması ve ücretlerin ülkemizde uygulanan maaşlar göz önüne alınarak bir ücret belirlenmesi gerekmektedir. Özellikle tarım takviminin başladığı şu günlerde bu sorun tüm işçi çalıştıran üreticilerimizi mağdur etmekte, ivedi bir şekilde çalışmalar yapılarak resmiyet kazandırılması üretimin devamı için büyük önem arz etmektedir. Bu sorunlar ülkemizde kalıcı bir planlama temelinde çözülmezse gelecekte hem çalışma barışı ve hem de işgücü bulma açısından önemli sorunlar ortaya çıkabilecektir." dedi.