Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde yer alan Seyit Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi şehrin en önemli tarihî ve turistik bölgelerinden biridir. İlçe de adını Seyyid Battal Gazi'den almıştır. Eskişehir Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi, kendi mezarı da burada olan Alaeddin Keykubat'ın annesi Ümmühan Hatun tarafından 1208 yılında yaptırılmıştır. Cami daha sonra eklenmiş, Ümmühan Hatun öldükten sonra vasiyeti gereği külliye de inşa edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu Dönemi'nde çeşitli eklemeler yapılmış ancak 1954 yılına kadar kaderine terk edilmiştir. 1997 yılında restore edilerek turizme kazandırılmıştır. Külliye; Zikir Odası, Kırklar Odası, Halife Meydanı, Ekmek Evi, Aşevi, Bektaşi Dergâhı, Çoban Baba Türbesi, Semahane ve Çilehane olmak üzere 9 bölümden oluşmaktadır. Eskişehir Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi, revakları, kubbeleri, şadırvan ve minareleriyle kapsamlı ve eşsiz güzellikte bir Selçuklu eseridir.
Seyitgazi Eskişehir'in 43 kilometre güneyinde yer alan küçük bir ilçedir. İsmini, Arapların İslamiyeti Anadolu'ya yaymak üzere Bizans İmparatorluğu'na karşı verdiği mücadelelerin birinde şehit düşen Battal Gazi'den alır. İl merkezine 43 km. mesafedeki ilçenin yüzölçümü 1.578 km², deniz seviyesinden yüksekliği 1.040 m'dir.
HALKIN YÜZDE 90'I TARIM VE HAYVANCILIKLA UĞRAŞIYOR
Halkın yüzde 90'ı tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta. Tahıl (buğday, arpa), baklagil (nohut, fasulye), endüstri bitkileri (şeker pancarı, haşhaş), yağlı tohumlu bitkiler (ayçiçeği, aspir), yem bitkileri (silajlık mısır, yonca, fiğ) üretimi yapılmakta.
1970 YILINDA KIRKA BOR İŞLETMESİ KURULDU
İlçeye bağlı Kırka Mahallesi'nde yer alan Kırka Bor İşletmesi, 1970 yılında kuruldu. 1970 yılında şantiye teşkilatı ile başlayan kuruluş, 1972 yılında 400 bin ton/yıl tinkal konsantresi kapasiteli tesisin temelinin atılması ile tesis statüsüne kavuşmuş, konsantratörün devreye alınması ile 1975 yılında işletme statüsünde faaliyet göstermeye başladı. Üretim kapasitesi; bor türevleri 840.000 ton/yıl, boraks dekahidrat 80.000 ton/yıl, susuz boraks 10.000 ton/yıl şeklinde.