SGK, yapılan incelemeler sonucunda, gerçekte çalışmadığı halde sigortalı olarak gösterilen kişilere yönelik cezai işlem uyguluyor. Usulsüzlük tespit edilen emeklilikler iptal edilirken, haksız yere alınan maaşlar da geri talep ediliyor. Şüpheli işlemlerle ilgili olarak emeklilere tebligat gönderilerek ifadeye çağrılmaları isteniyor. Tebligatı alan kişilerin üç iş günü içinde SGK'ya başvurarak açıklama yapmaları gerekiyor.

Usulsüz işlemler SGK kaynaklıysa, geriye dönük faizsiz 5 yıllık ödemeler tahsil ediliyor. Emeklinin kendi kusurundan kaynaklanan bir usulsüzlük varsa, 10 yıl geriye dönük ödemeler faiziyle birlikte geri alınıyor. SGK, sahte sigortalılar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuyor.

Bir kişinin, gerçekte çalışmadığı bir işyerinden sigortalı gösterilmesi sahte sigorta kapsamına giriyor. Son dönemde hamile kadınların geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanmak için sahte sigortalı olarak gösterildiği tespit edildi.

SGK, sahte sigorta tespit edilen kişilerin emekliliklerini iptal ediyor. Yapılan incelemeler neticesinde haksız şekilde emekli olduğu belirlenen kişilere ödenen maaşlar geri talep ediliyor.

Tl 25-6

EMEKLİ NE YAPMALI?

Emeklilik iptal edilen kişiler öncelikle SGK ile iletişime geçerek durumlarını öğrenmeli. Eğer hatalı bir işlem yapıldığı düşünülüyorsa, itiraz haklarını kullanarak yeniden değerlendirme talep edebilirler.

SGK, 2023 yılında 89 bin usulsüz işlem tespit ederken, bu rakam 2024 yılında 100 bine yaklaştı. Yapılan denetimlerin artarak devam etmesi bekleniyor.

Tl 36-5

SGK, sahte sigortalı ve hileli emeklilik işlemlerini engellemek için sıkı denetim başlattı. Naylon şirketler üzerinden sahte prim ödeyerek emeklilik hakkı kazananların maaşları iptal edilecek, haksız ödemeler faiziyle geri talep edilecek. Sahte sigortalı gösterilen kişilere ceza uygulanırken, işverenler hakkında da yasal işlem başlatılacak.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi