Faizsiz kredi arayan acele etsin: Hangi banka ne kadar veriyor Faizsiz kredi arayan acele etsin: Hangi banka ne kadar veriyor

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehir’in Alpagut ve Atalan mahallelerine yapılmak istenen siyanürlü altın gümüş madeninin halkın katılımı toplantısını CHP milletvekillerinin sabote ettiğini söyledi. Albayrak, “Vekiller insanların bilgilendirileceği toplantıyı sabote etti. O ilçeye 2 otobüs adam götürmek nedir? Sizin çağdaş anlayışınız bu mu? Yapılan güzel bir işin önüne geçip sabote etmek mi?” dedi.

“BU KENTİN MİLLETVEKİLLERİ OLARAK ORADAYDIK”

CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve İbrahim Arslan, Albayrak’ın kendilerine yönelik ifadelerine yanıt verdi. Süllü, “Ağaçlandırma yaptık deyip, çevre ve doğayı dikilen ağaçlardan ibaret gören, halktan değil, sürekli ranttan ve büyük şirketlerin çıkarlarından yana olan bir anlayışa ne denilebilir? Kendisinin, doğa ve halkın çıkarlarına sahip çıkmayı, sabote olarak gördüğü anlaşılıyor” derken, Arslan ise, “Ben bu kentin milletvekili olarak o kentle ilgili ya da bu ülkenin sorunlarıyla ilgili nerede olmam gerekiyorsa haksızlıklara karşı, yolsuzluklara karşı hak arama mücadelelerinin yanında olmak adına doğru bilgilendirme ve olmamız gereken yerde olmamız adına Alpagut’taydım. Bu kentin milletvekilleri olarak oradaydık” ifadelerini kullandı.

“BİZİM ÇALIŞMALARIMIZA ANLAŞILAN PEK BİR İÇERLİYOR”

Jale Nur Süllü verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

“AKP İl Başkanı Sayın Gürhan Albayrak, kendi partisinin vekilleri bir icraat ortaya koyamadığından, halkın ve şehrin sorunlarına çözüm üretemediğinden, hatta Eskişehir’de bile doğru dürüst görünmediklerinden,  Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri olarak bizim çalışmalarımıza anlaşılan pek bir içerliyor. İç Anadolu Bölgesi’nin Çukurova’sı Sakarı Vadisi’ni mahvedecek bir projeye güzel bir iş diyen il başkanına ne denilebilir? Daha İliç’te yaşanan facianın üzerinden, 5 ay geçmeden aynı yöntemle işletilecek madeni, güzel bir iş olarak nitelendirmek ve bizi, güya güzel bir işe karşı olmak ile suçlamaya kalkan il başkanına ne cevap verilebilir? Ağaçlandırma yaptık deyip, çevre ve doğayı dikilen ağaçlardan ibaret gören, halktan değil, sürekli ranttan ve büyük şirketlerin çıkarlarından yana olan bir anlayışa ne denilebilir? Kendisinin, doğa ve halkın çıkarlarına sahip çıkmayı, sabote olarak gördüğü anlaşılıyor.

“TOPLANTIYI İL MÜDÜRÜ SABOTE ETTİ”

Daha da vahim olan, kendisi orada olmadığı halde, yanlış izlenimle mi kasten mi bilemiyorum;  esas, halkın bilgilendirilmesini sabote edenin kim olduğunu ayırt edememesidir. O gün orada bulunan kime sorsanız,   toplantıyı sabote edenin bürokrat olarak tarafsız davranmak yerine, her zaman olduğu gibi,  maden şirket elemanı gibi davranarak halkın sesini kısmaya çalışan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü olduğunu söyleyecektir. İl Başkanına başka tavsiyelerim de var:  Vekiller olarak bizim ve başarılı yerel yönetimlerimiz üzerimizden gündemde kalmak yerine, kendi vekilleriyle birlikte merkezi yönetim tarafından çözülecek sorunları çözmeye uğraşsın. Sayın İl başkanının şunu iyi anlaması gerekir biz, ne madene, ne hava alanına, ne köprüye karşıyız. Biz,  ülkemizin kaynaklarının vahşice,  şirketler lehine halkın aleyhine tüketilip yok edilmesine karşıyız.  Kısacası AKP’nin bilimi yok sayan, sadece gözünü para ve çıkar bürümüş iş yapış biçimine karşıyız.”

“İNSANLAR KONUŞURKEN MİKROFONLARIN SESİ KISILMAK İSTENDİ”

İbrahim Arslan ise verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Albayrak’ın çağdaşlıktan ne anladığı da çok önemli. Ben bu kentin milletvekili olarak o kentle ilgili ya da bu ülkenin sorunlarıyla ilgili nerede olmam gerekiyorsa haksızlıklara karşı, yolsuzluklara karşı hak arama mücadelelerinin yanında olmak adına doğru bilgilendirme ve olmamız gereken yerde olmamız adına Alpagut’taydım. Bu kentin milletvekilleri olarak oradaydık. Sayın Albayrak orada olmadığı için ona sunulan bilgilerle yanlış yorumlarda bulunmuş. Bilgilendirme toplantısı 5 dakika sürdü. Orada insanların mevzuatta yer alan temel hak ve özgürlükler kapsamında konuşma hakları sınırlandırılmak hatta konuşturulmamak istendi. İnsanlar konuşurken mikrofonların sesi kısılmak istendi. Onlara engel olduk.

“MADEN İLİÇ’TE HANGİ KALKINMAYA YOL AÇMIŞ?”

Burada bir sabotajcı arıyorlarsa önce Çevre Şehircilik İl Müdürü’ne, AKP’nin militanı gibi davranan Çevre Şehircilik İl Müdürü’ne ve yanındaki yetkililerin tutum ve davranışlarına bakacaklar önce. CHP’nin milletvekilleri, il başkanı ve duyarlı toplumsal kesimler Mihalgazi’de, Alpagut’ta yapılmak istenen işleme karşı endişelerini, kaygılarını ortaya koymuştur. Sunulan raporlardaki eksikleri ortaya koymuştur. Elbette kaygıları olacaktır insanların. Mesele sadece altın çıkarmak değil. Bununla ilgili sadece Alpagut, Atalan ile sınırlayamayacağımız, bölgeyle ilişkilendirebileceğimiz bir çevre katliamından ya da olası endişelerden söz ediyoruz. Bunun içinde yer altı suları var, toprak var, Alpagut var, sadece insanların değil bütün canlıların sağlıklı bir çevrede yaşama hakları var. Sayın Albayrak ne var canım havasına getiriyor. Erzincan İliç’te insanlar cenazelerini alamadılar. Hala toprak altında aylar geçti. İliç’te hangi kalkınmaya yol açmış? Erzincan’ın neresi kalkınmış? Bizler nerede bir haksızlık varsa, kentimize dair bir proje geliştiriliyorsa elbette eksiğiyle, fazlasıyla, doğrusuyla, yanlışıyla halkın bize vermiş olduğu sorumluluk duygusuyla hareket ediyoruz. İzleyen dönemde biz hukuk başta olmak üzere bütün haklarımızı hemşerilerimizle birlikte arayacağız.”

Kaynak: Meltem Karakaş