Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıtta vergi kayıplarını önlemek ve kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına almak amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni (UTTS) zorunlu hale getiriyor. Resmi Gazete’de 5 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan tebliğe göre, ticari araç sahipleri için yeni uygulamanın devreye girmesiyle akaryakıt giderlerinde önemli değişiklikler yaşanacak.
SON TARİH YAKLAŞIYOR
Araç sahipleri için UTTS cihazlarını temin etmek ve araçlarına monte ettirmek için belirlenen son tarih 31 Aralık 2024. Bu tarihten sonra cihazı olmayan araçlar, akaryakıt istasyonlarından yakıt alamayacak. Sistem, Darphane tarafından sağlanan cihazlar aracılığıyla uygulanacak ve montaj işlemleri yetkili taşıt tanıma birimi firmaları tarafından yapılacak.
Her bir araç için Taşıt Tanıma Sistemi cihazının maliyeti 2.172 TL olarak belirlenmiş durumda. Türkiye genelinde yaklaşık 15 milyon ticari araç sahibinin bu cihazı alması bekleniyor. Yeni ile toplamda 43 milyar 440 milyon TL’lik bir gelir elde edilmesi planlanıyor. Ayrıca, 8 bin akaryakıt istasyonunda da uyumlu cihazlar kurulacak ve bunun için 5 milyar TL’lik bir maliyet öngörülüyor.
1 Temmuz 2025 itibarıyla, bireysel ve ticari tüm sıfır araçlarda Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne dahil olma zorunluluğu getirilecek. İlk etapta 15 milyon, ardından 5 milyon aracın daha bu sisteme dahil edilmesi hedefleniyor. Ticari amaçla kullanılan araçlar, muhasebe kayıtlarında akaryakıt giderlerini göstermek için artık fatura toplamak yerine sistem üzerinden işlem yapacak.
UTTS, akaryakıt tüketiminde şeffaflığı artırmayı, usulsüzlükleri önlemeyi ve vergi gelirlerini korumayı amaçlıyor. Sistemin uygulanmasıyla birlikte, ticari araç sahipleri ve akaryakıt istasyonları için yeni bir dönem başlayacak. Araç sahiplerinin belirtilen süre içerisinde cihazlarını temin etmeleri ve montaj işlemlerini tamamlamaları önem arz ediyor.