Tapu işlemleri sırasında vatandaşlara SMS ile bilgilendirme mesajları gönderilmektedir. Bu mesajlarda yeni uygulamaların başladığı, kimlik kartlarının çip kısmında herhangi bir eksiklik, çatlak veya deformasyon olmaması gerektiği belirtilmektedir.

Eğer böyle bir sorun yaşanıyorsa, vatandaşlardan nüfus müdürlüklerinden randevu alarak geçici kimlik belgesi ile imzaya gitmeleri istenmektedir. Bu uygulama, tapu işlemlerinde güvenliği ve doğruluğu artırmayı hedeflemektedir.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, düzenleme hakkında "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen bu sistem, daha önce pilot uygulamaları yapılmıştı ve artık Türkiye genelinde kullanılmaya başlandı. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi sayesinde, yeni kimlik kartlarındaki biyometrik fotoğraf, parmak izi gibi bilgiler karşılaştırılabiliyor. Vatandaşlar, tapu müdürlüklerine geldiklerinde yeni kimlik kartlarını POS cihazı şeklindeki Kimlik Doğrulama Sistemine takıyor ve parmak izleri sistemdeki verilerle karşılaştırılarak işlemler doğrulanıyor." dedi.


DOĞRULAMA YAPILACAK

Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin pek çok mağduriyeti ve dolandırıcılığı önleyeceğini belirten Özelmacıklı “Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi sayesinde TC Kimlik Belgesi üzerindeki bilgilerin doğruluğu MERNİS sistemi üzerinden teyit ediliyor. Sistem, kimlik doğrulama sürecinde parmak izlerini alarak, nüfus kaydındaki parmak izleriyle de karşılaştırma yapıyor. Kimlik doğrulama işlemi, kimlik üzerindeki bilgilere değil, kimlik kartındaki çip üzerinden sağlanıyor.” ifadelerini kullandı.

Kimlik doğrulamanın tapu devri işlemleri için zorunlu olduğunu belirten Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan “Vatandaşlarımız, tapu devir işlemlerinde kimliklerini doğrulamak zorundadır. Başvurular tamamlandıktan ve tapu devri hazırlıkları yapıldıktan sonra, ilgili tapu dairelerine bizzat gidip imza atan kişiler, Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) ile kimliklerini doğruladıktan sonra imza verebilecekler. Kimlik doğrulaması yapılamazsa, tapu devir işlemi ilerlemeyecek. Bu sistem, tapunun eski ve yeni sahibinin gerçek olup olmadığını ortaya çıkaracaktır.” dedi.


YENİ KİMLİK KARTI ŞART MI?

Yeni nesil çipli kimlik kartlarının doğrulama için gerekli olduğunu vurgulayan Özcan, “Tapu işlemlerinde EKDS cihazları ile uyumlu olan yeni nesil çipli kimlik kartları kullanılmalıdır. Bu nedenle, tapuda işlemi olan vatandaşların, güvenliklerini artırmak için bir an önce yeni nesil çipli kimlik kartlarına sahip olmaları gerekmektedir. Eski kimlik kartları hala kullanılabilir, ancak elektronik ortama geçiş ve işlemlerde hız kazandığı bu dönemde, eski kartlardan kurtulmak önemlidir.” şeklinde konuştu.

Tapu işlemleri sırasında kişilere SMS ile bilgilendirme mesajları gönderilmektedir. Bu mesajlarda yeni uygulamaların başladığı, kimlik kartlarının çip kısmında herhangi bir eksiklik, çatlak veya deformasyon olmaması gerektiği belirtilmektedir. Eğer böyle bir sorun yaşanıyorsa, vatandaşlardan nüfus müdürlüklerinden randevu alarak geçici kimlik belgesi ile imzaya gitmeleri istenmektedir.

Kaynak: Haber Global

Kaynak: Haber Merkezi