Son yıllarda yatırım amaçlı alınan birçok tarım arazisi işlenmeden bekliyor. Bu duruma çözüm getiren yeni düzenleme, iki yıl boyunca kullanılmayan arazilerin devreye alınarak kiraya verilmesini öngörüyor.
İlk sırada arazinin bulunduğu köyde yaşayan ve tarımla uğraşan çiftçilerin bu arazilere başvurması sağlanacak.
Arazi sahibi, kira bedelini alırken, ürün çiftçilere ait olacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı, bu kararın ülke ekonomisine büyük katkı yapacağına inandığını belirtti.
Yapılan düzenleme ile ilgili sürecin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdiği belirtildi. Bu kapsamda, kullanılmayan tarım arazilerinin kiralanarak üretime kazandırılması hedefleniyor.
ÖNCELİK KÖY HALKINDA OLACAK
İşlenmeyen tarım arazilerinin kiralanmasında öncelikli olarak, arazinin bulunduğu köyde tarım yapmak isteyen çiftçilere veya tarımla ilgili sivil toplum kuruluşlarına yer verilecek.
Yeni düzenleme ile çiftçiye üretim için tahsis edilen tarım arazilerinin kira bedelleri, arazi sahibine ödenecek. Üretilen ürünlerin ise, ekimi gerçekleştiren çiftçiye ait olacağı ifade ediliyor.
İKİ YIL BOŞ KALIRSA OLACAK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iki yıl boyunca boş bırakılan tarım arazilerinin devlet tarafından kiralanarak tarımla uğraşan köylülere tahsis edileceğini belirtti. Yumaklı, düzenleme ile tarımsal üretimin verimliliğinin artacağını ve atıl arazilerin ülke ekonomisine kazandırılacağını vurgulayarak, "İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik sayesinde arazilerimizin bereketine bereket katacağız" ifadelerini kullandı.