Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Halil Diken’in yürütücülüğünü yaptığı “Proje 2de363: Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında 363 Özel Eğitim Anaokulu Personel Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi”nin açılış etkinliğine Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Paça ve Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Afşar başta olmak üzere çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katılım gösterdi.

Prof. Dr. Diken: “Proje ile özel eğitim sürecinin iyileştirilmesine odaklandık”

Prof. Dr. İbrahim Halil Diken konuşmasında şunları aktardı: “Bu proje özel ve önemli bir proje. 450 başvurudan ilk 87’ye giren projemiz Türkiye yüzyılı ve ikinci yüzyılı kapsamında oldukça değerli. Özel eğitim anaokulunda uygulanan müfredatı geliştiren ekibin başında ben vardım. Bu şekilde boşlukları saptayabildim ve geliştirme yolunda adımlar atılmasında öncü oldum. Psikolojik destek modülü ile ailelere, özel eğitim anaokullarında bulunan psikolojik danışmanlar eşliğinde program hazırlama hedefimiz doğrultusunda ilerlemekteyiz. Bu projemiz ile özel eğitimde sürecin iyileştirilmesi ve doğru planlanmasında çözüm yolları üretmeye odaklandık.”

Genel Müdür Yardımcısı Paça: “Özel eğitim sürecinde birçok önemli etken var”

Fatih Paça ise etkinlikteki konuşmasında şunları söyledi: “Fikir birliğinde buluştuğumuz insanlarla şu an burada olmak gerçekten oldukça değerli. Özel eğitim sürecinde birçok önemli etken var. Özel eğitimin doğru şekilde uygulanabilmesi ve eğitim alanın verimli şekilde eğitim alabilmesi için eğitim içeriğinin düzenlenmesi çok önemli. Özel eğitim alan bireylerle kurulan iletişim, iletişim gerçekleştirildiği ortam, iletişimin kim ile kurulduğu ve o kişinin yetkinliği eğitimin etkin şekilde gerçekleştirilmesi için en düzgün şekilde oluşturulmalı. Sürecin planlanmasının, geri dönüşler ile iyileştirilmesinin yapılması özel eğitim alanında ilerlememizin temelini oluşturuyor. İçeriğin oluşturulması ve planlanmasının yanında aile faktörünün de göz ardı etmemek gerek. Aileler ile iletişim sağlanması sürecin yararlı şekilde ilerlemesinde bize fayda sağlıyor. Açılış etkinliğini gerçekleştirdiğimiz bu projede bize özel eğitimde birçok fayda sağlayacak ve ilerlememizde bize ışık tutacaktır.”

Açılış konuşmalarının ardından ikinci oturumda Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Akdoğan, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seçil Çelik Demirtaş ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gözde Tomris katılımcılarla bir araya geldi.

Kaynak: Bülten