Günümüzün ileri düzey bilim ve teknoloji imkanlarına rağmen, insan beyni hala birçok gizemi içinde barındırmaktadır. Bu bilinmeyenlerden biri de halk arasında "sara" olarak adlandırılan epilepsidir. Epilepsi, beyindeki anormal elektriksel aktiviteler nedeniyle gelişen, kısa süreli beyin fonksiyon bozuklukları sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Epileptik nöbetler, bilinç kaybı, bayılma, ani dalmalar, kasılmalar, gözlerin kayması, ağızda köpük birikmesi ve kontrolsüz hareketler gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir.

10 Şubat, dünya çapında Epilepsi Günü olarak kutlanmakta olup, bu özel gün epilepsi hastalığına ilişkin toplumsal farkındalığın arttırılması açısından büyük bir öneme sahiptir. Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, epilepsinin kronik ve uzun süreli bir hastalık olduğunu belirterek, Türkiye'de yaklaşık 700-800 bin, dünya genelinde ise 65 milyon epilepsi hastasının bulunduğunu söyledi.

Bir nöbet tek başına epilepsi değildir

Bildirici, epilepsinin beyindeki nöronların ani ve kontrolsüz elektriksel boşalmaları sonucu meydana geldiğini belirtti ve nöbetlerin ne zaman başlayacağının önceden tahmin edilemeyeceğine dikkat çekti. Bir nöbetin, epilepsi hastalığını tek başına gösterdiğini söylemenin doğru olmadığını ancak bu tür durumlarda gereken incelemelerin yapılmasının önemli olduğunu ifade etti.

"Vakaların %65'inin yalnızca bir antiepileptik ilaçla tedavi ediliyor"

Epilepsinin büyük oranda ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabileceğini belirten Bildirici, vakaların %65'inin yalnızca bir antiepileptik ilaçla etkin bir şekilde tedavi edilebildiğini açıkladı. Ancak bazı dirençli epilepsi vakalarında ilaç tedavisinin yeterli olmadığını ve bu durumlarda politerapi, cerrahi müdahale, nörostimulasyon ve ketojenik diyet gibi alternatif tedavi seçeneklerinin başarı oranını artırabileceğini vurguladı.

Toplumda epilepsiye dair yanlış algılar, bilgi eksikliği ve önyargılar nedeniyle epilepsi hastalarının sosyal izolasyon ve damgalanma ile karşı karşıya kaldığını belirten Bildirici, okul, işyeri ve sosyal ortamlarda bu yanlış algılar nedeniyle hastaların zor durumda kaldığını ifade etti. Epilepsi farkındalığını artırmak ve bu yanlış önyargıları ortadan kaldırmak amacıyla çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürüteceklerini vurgulayan Bildirici, "Epilepsi hastalarının yalnız olmadığını göstermek, onların topluma entegrasyonunu sağlamak ve destek olmak hepimizin sorumluluğudur" dedi.

Epilepsi Günü vesilesiyle, toplumu bu hastalık hakkında bilinçlendirmeye davet eden Bildirici, bilgi ve anlayışın epilepsiye dair damgalamaları ortadan kaldırabileceğini belirterek, "Birlikte daha sağlıklı ve bilinçli bir toplum inşa edebiliriz" mesajını verdi.

Kaynak: Bülten