Kış aylarında semt pazarlarında etiket fiyatlarının yükselebileceği endişesi yaşanmaya başladı. Pazarda ‘10 liranın altında meyve ve sebze olmayacak’ açıklamalarını, pazarcılar doğrularken bunun nedenlerini ise yüksek enflasyon, akaryakıt fiyatları ve işçilik olarak gösterdi.

Yüksek enflasyon, aşırı pahalılık pazardaki etiketleri de vurmaya devam ediyor. Kışa girerken vatandaşı daha da tedirgin edecek açıklamalar peş peşe geldi. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, “Bu kış 10 liranın altında meyve sebze olamayacak” açıklamasını yaparken, Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı Müslüm Yanmaz da “Kışın domates 50 lirayı bulabilir” dedi. Bu açıklamalar sonrası gözlerin çevrildiği pazarlarda, esnaf da kış aylarında 10 liranın altında meyve-sebze bulunmayacağını dile getirdi.

‘Domates kış aylarında 50 lirayı bulabilir’ açıklamalarını esnaf abartı olarak bulurken, artan maliyetler nedeniyle domatesin 30-35 lirayı bulabileceğini düşünüyor.

Pazarcı esnafı meyve ve sebze fiyatlarını eskisehir.net’e değerlendirdi. Pazarcılar, etiketlerin yüksek olmasının nedenini akaryakıt fiyatları olarak gösterirken, kışa aylarında meyve ve sebzede fiyatların 10 liranın altına düşmesini beklemiyor.

Makul fiyatlar olsun, vatandaş yesin

Tezgahındaki limonlara alıcısını bekleyen 53 yaşındaki pazarcı esnafı Mutlu Küçükersin, “Bu kış 10 liranın altında pek bir ürün olmayacaktır. Her şey çok pahalı. Mazot pahalı, üretim de pahalı. 10 liranın altında meyve-sebze yemeyiz gibi duruyor. Fiyatlardan bir beklentimiz yok, vatandaşın tüketebileceği fiyatlarda olsun yeter. Pahalı olunca bizi de etkiliyor, satış yapamıyoruz. İnşallah makul fiyatlar olur” değerlendirmesinde bulundu.

Domates 50 lira olursa alan olmaz

Pazarcı esnafı Mikail Bumin de “Ürün çok olur fiyat düşer, az olur iyice katlanır hiç belli olmuyor. Çok pahalı da olsa sürüm yok. Az alıyor vatandaş. 10 liralık patates alıyor, bir haftayı geçiriyor. Ne kadar pahalanabilir? 20 lira olursa satılır mı? Satılmaz. Aşağı yukarı bu fiyatlarda gider gibi duruyor fiyatlar. Ama sera sebzelerinde fiyatlar yüksek olabilir. Yazla kış bir olmaz ki. Domatesin 50 lirayı bulabileceğini düşünmüyorum. Arz talep meselesi. Alırsa fiyat yükselir ancak 50 lira zor. 20 liraya çıkar, buna kesin gözüyle bakıyorum ama 50 olursa bu sefer vatandaş almaz” dedi.

Fiyatların düşmesini beklemek hayal olur

Girdi maliyetlerinin çok arttığını söyleyen 45 yaşındaki Firuz Kızıltoprak, “Fiyatların 10 liranın altına düşeceğini zannetmiyorum. Endirekt girdilerin burada büyük payı var. Tezgahımda ayva 10 lira, narlar 10-12 lira arasında değişiyor. Sıkmalık olanlar 5 lira. Ancak birinci kalite meyve denildiği zaman fiyatların 10 liranın altına düşeceğine inanmıyorum. Esnaftan ziyade bir çiftçiyim. Durumun böyle devam edeceğini düşünüyorum. Enflasyon sürekli yükseldiği için fiyatların düşmesini beklemek hayal olur” yorumunu yaptı.

10 liranın altına ürün olmaz

Fiyatların 10 liranın altına inmeyeceğini düşünen pazarcı esnafı Bülent Erdengil de “Mazot geçen sene 10 liraydı şimdi 20-25 lira. Çiftçi ürününü ektiği zaman suyu, elektriği, mazotu derken… Pırasa geçen sene 8-10 liraydı bu sene ise 10-15 lira arasında. Brokoli ise 15-20 liralarda. Tane oluyor bunlar kilo olursa müşteri zararlı çıkar. Bu kış 10 liranın altında ürün olmaz, mümkün değil. Sebze belki olur da, meyve kesin yenilmez. Meyvelerde fiyatlar çıkar, soğuk olur ürün donarsa fiyatlar çıkar. Domates ise 50 lirayı bulmaz. Ama 25-30 lira olabilir. Yukarı abartma olur” ifadelerini kullandı.

35-40 liraları görebiliriz

Maliyetlerin çok yüksek olduğunu belirten 55 yaşındaki Nadir Özdemir, “Akaryakıt ve kasa fiyatları çok yüksek. Maliyetler 10 liranın altına düşmeyecektir. Benim tezgahımda elmalar yeni toplandığı ve buzhaneye girmediği için fiyatlar düşük. Ürünler buzhaneye girdiği zaman 3-3,5 lira daha masrafı oluyor. 8 liralık ürün bir anda 11-12 liraya çıkıyor. Yakında portakal çıkacak, ürün yıkanması, ambalajlanması derken bunlar hep maliyet. Geçen sene 1 liralık kasa şu an 6 lira. Kış aylarında ürünlerin fiyatları geçen seneye göre bence 3 katına çıkacaktır. Domates ihracat malı olduğu için kışın seralarda yetişiyor bu nedenle maliyetler 35-40 lirayı bulabilir. Geçen sene domatesin ihracat fiyatı 2 avro olduğu söyleniyor. 18 lira olsa avro 36 lirayı bulur. Türkiye bunu dışarıya gönderiyor. Bunu düşününce 35-40 lira Türkiye şartlarında normal görülüyor. Bu fiyatları görebiliriz” dedi.

En büyük neden akaryakıt

Pazarcı Cengiz Çınar da “Mazot pahalılığı var. Belki 7-8 lira civarında ürünler olabilir ama üstüne de çıkacaktır mutlaka. Fiyatların yüksek olmasının nedenleri ise işçilik, akaryakıt, ambalaj masrafları oluyor. En büyük sebebi akaryakıt. Şu an domates 15 lira civarlarında. Fiyatların değişmesi üretime de dayalı olarak değişecektir” diye konuştu.