Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, öğrenci sayısı 30’un altına düşen sınıfların birleştirildiğini ve bu nedenle birçok öğretmenin norm fazlası olduğunu ve mağduriyet yaşadığını ifade etti. Sınıfların birleştirilmesi yerine sınıf mevcutlarının OECD ortalaması olan 21’e düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Demirkol, “Sınıf birleştirmeleri sonucunda norm fazlası haline getirilen öğretmenlerin yaşadıkları mağduriyete son verilmelidir” dedi.

“Öğretmenlerle ilgili belirsizlikler mağduriyet yaratmaktadır”

Özkan Demirkol açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Milli Eğitim Bakanlığının plansız uygulamaları eğitimde mağduriyetlerin devam etmesine ve daha karmaşık hale gelmesine neden olmaktadır. Eğitim öğretim yılı başında okullarda temizlik sorununun çözümünde geç kalınmasının yankıları sürerken, öğrencilerimizin karanlıkta okula gidip gelmelerine halen daha çözüm bulunamamış ve şimdi de norm kadro düzenlemelerindeki plansızlık nedeniyle binlerce eğitim emekçisi mağdur edilmeye çalışılmaktadır. Eğitim sisteminde norm kadro uygulamasının esası, öğretmenlerin belirli bir sayıda öğrenciye hizmet verecek şekilde görevlendirilmesi olsa da sınıf kontenjanlarındaki ani değişiklikler ve atanma süreçlerindeki düzensizlikler, norm fazlası durumların ortaya çıkmasına neden olmakta ve bu durum öğretmenlerle ilgili belirsizlikler ve mağduriyetler yaratmaktadır.

“Öğretmenler istekleri dışında okullarda görevlendiriliyor”

Millî Eğitim Bakanlığı’nın, tasarruf tedbirleri kapsamında, taşımalı eğitimi sınırlandırmaya yönelik kararlarına yönelik tepkiler sürerken, öğrenci sayısı 30’un altında olan sınıfları birleştirme kararı sonrasında çok sayıda öğretmen norm fazlası durumuna düşürülmüştür. Benzer şekilde bazı eğitim yöneticilerinin seçmeli derslerin seçiminde açık açık yönlendirme yapması nedeniyle çok sayıda öğretmen norm fazlası haline gelmiştir. Öğretmen açıklarını kadrolu atama yaparak çözmek yerine, öğretmen yetersizliği ve bütçe kısıtlamaları nedeniyle norm fazlası öğretmenlerin ihtiyaç fazlası olarak görülmesi ve istekleri dışında okullarda görevlendirilmesine yönelik çalışmaları başlatmıştır. MEB Norm Kadro Yönetmeliği, okulunda çalışan öğretmenleri bir anda ihtiyaç fazlası durumuna düşürebilmekte, atama yönetmeliği ile de öğretmen ikametgâhından uzak yerlere görevlendirilmekte veya resen atanabilmesinin yolunu açmıştır.

“Resen atama kabul edilemez”

Normal yollarla okuluna atanmış öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşmesinin sorumlusu öğretmenler değildir. Mevcut norm kadro yönetmeliğindeki eksik ve yanlış tanımlamalar nedeniyle öğretmenler bir anda ‘norm fazlası’ durumuna düşürülüp, resen atama tehdidiyle karşı karşıya kalmıştır. Çok sayıda okulda normların yıldan yıla değiştiği bilinmektedir. Dolayısıyla bugün norm fazlası olarak görünen bir eğitim emekçisi sonraki yıl norma dahil olabilmektedir. Bu durum ortadayken resen atama uygulaması hak kayıplarına ve yeni sorunlara yol açmaktadır.

“Hak kayıplarına neden olacak uygulama son bulsun”

Eğitim Sen olarak talebimiz eğitime yeterli bütçe, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılarak yeni derslik yapımına hız verilmesidir. Sınıf mevcudu 30’un altına düşen sınıfları birleştirmek yerine, sınıf mevcutları OECD ortalaması olan 21’e düşürülerek, sınıf birleştirmeleri sonucunda norm fazlası haline getirilen öğretmenlerin yaşadıkları mağduriyete son verilmelidir. Bu konuda mağduriyet yaşayacak üyelerimizin yasal haklarını sonuna kadar arayacağımızı ve her türlü hukuki desteğimizi vereceğimizi bir kez daha duyuruyor, hak kayıplarına neden olacak uygulamaların son bulmasını istiyoruz.”

Kaynak: Eskişehir.net Haber Merkezi
Muhabir: Meltem Karakaş