“Sonuç alamazsak eczane kapatırız”
Eczacılar, 16 Ekim Pazar günü Ankara’da meslektaşlarının, öğrencilerin ve hasta yakınlarının katılacağı büyük bir miting yapacak. Eskişehir- Bilecik Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, yapacakları miting sonucunda taleplerine bir cevap alamadıkları takdirde eczane kapatmaya kadar gideceklerini söyledi.
Ankara’da 16 Ekim Pazar günü büyük bir eczacı mitingi yapacaklarını belirten Eskişehir- Bilecik Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, yaptıkları miting sonucu taleplerine bir cevap alamadıkları takdirde eczane kapatmaya kadar gideceklerini belirtti.
Kamış, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“16 Ekim Pazar günü Ankara’da büyük Eczacı mitingini düzenliyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından eczacı meslektaşlarımız, personellerimiz, hasta yakınlarımız ve öğrenci arkadaşlarımızla birlikte Ankara’da olacağız.”
İlaç Fiyat Kararnamesi’ne düzenleme gerekiyor
2009 yılından beri İlaç Fiyat Kararnamesi’nin güncellenmediğini belirten Kamış, “Bu mitingi düzenleme sebeplerimiz arasında birçok madde var. İlk maddemiz 2009 yılından beri güncellenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi. 2009 yılındaki enflasyonla günümüzdeki enflasyon aynı değil. Aynı olmadığı halde o zamanın şartlarına göre düzenlenmiş bir İlaç Fiyat Kararnamesi söz konusu. Bunun acilen güncellenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Eczacı akademisyen yok
Diğer bir konu ise kamuda çalışan meslektaşlarımızın özlük haklarının istedikleri gibi olmasını istiyoruz. Mesleğimizin değer kazanmasını istiyoruz. Sınırsızca ve bilinçsizce açılan Eczacılık Fakültelerine artık bir dur denilmesini talep ediyoruz. Çoğu fakültede verilen derslerde eczacı akademisyen yok. Başka bölümlerden gelip, ders veriyorlar. Eczacılık ana bilim dalları insan sağlığı birinci dereceden ilgilendiren konular. Akademisyeni olmayan ve bilinçsizce açılan fakültelerin önüne geçilmesini istiyoruz.
Hayati öneme sahip ilaçlar yok
İlaç yokluklarında ana sorunun firmaların yabancı olmasından kaynaklandığını belirten Kamış, “Pandemiyle birlikte başlayan ve pik noktasına ulaşan ‘ilaç yoklukları’ nedeniyle bu mitingi düzenliyoruz. Hastalarımız dört-beş ilaçlık reçetelerle geliyorlar ancak bunlar iki-üç tanesini temin edebiliyorlar. Biz kendi işimizi gücümüzü bırakıp depo depo geziyoruz, firmaları arıyoruz ya da başka eczanelerden temin etmeye çalışıyoruz ki hasta ihtiyacı görsün ve tedavisi yarım kalmasın. Eksik olan ilaçların çoğu da kronik hastalığı olan kişilerin ilaçları. Astım, diyabet, tansiyon ilaçları… Hayati öneme sahip ilaçlar. Bu sorunun sebebi ise üretici firmalarının yabancı olması” dedi.
Eskişehir- Bilecik Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış sözlerini şu şekilde tamamladı:
İlaçtaki avro kuru 7,25’te kaldı
“İlaçtaki avro kuru 7,25 ama gerçekte çok daha fazla olduğu için ülkemize sınırlı sayıda ilaç temin ediyorlar. Artık hastamıza ilaç bulmaktan ziyade biz kendi mesleğimizi, sağlık danışmanlığı hizmetimizi verebilmek adına bu mitingi yapıyoruz.”
Yaklaşık 50 bin kişinin katılımını bekliyoruz
Yapılan siyasi görüşmelerde bir yol alınamadığını dile getiren Kamış, “En son 2008 yılında miting yapmıştık. O dönemden beri siyasi iradeyle görüşmelerle bir şekilde yol ilerledik. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızla 2019 yılında Türk Eczacılar Birliği’nin bir görüşmesi olmuştu. Cumhurbaşkanımız taleplerimizi haklı bulmuştu ama o zamandan bu zamana değişen pek bir şey olmadı. En son temmuz ayında Türk Eczacılar Birliği ve 54 oda başkanı Sağlık Bakanı’nı ziyaret ettik. Sorunlarımızı dile getirdik. Kendisi de bizlere hak verdi ancak geçen 3 ayda da bir gelişme olmadı. Bu müzakerelerde bir yol alamadığımız için miting yapıyoruz. Bu mitingden sonra bir sonuç alamazsak, taleplerimiz görmezden gelinirse eczane kapatmaya kadar gitmeyi düşünüyoruz. 2008 yılındaki mitinge 35 bin civarında bir katılım olmuştu. 16 Ekim Pazar günü ise yaklaşık 50 bin kişi olacağımızı düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. ‘’