Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Yardımcı Hizmetler Sınıfı’nin iş yükünün arttığını ve mobbinge maruz kaldığını söyleyen Demirkol, “1965 yılı şartlarına göre tanımlanan, aradan 60 yıl geçmesine rağmen; mevzuatı bir türlü güncellenmeyen sayıları 160 bini bulan Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamı artık anlamını yitirmiştir” diye konuştu.
“Zorbalığa ve psikolojik baskıya maruz bırakılıyor”
Özkan Demirkol açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Görev tanımları sağlıksız, kariyer olanakları kısıtlı, bir yandan ağır fiziksel işlerle uğraşan, diğer yandan her türlü angarya işler yüklenen, tüm bunların yanında her geçen gün üzerlerine yüklenen iş yükünün artması yetmezmiş gibi, her türlü zorluğa, zorbalığa ve psikolojik baskıya maruz bırakılan emekçiler; yalnızlık, dışlanmışlık hissi gibi sebeplerle çalışma verimleri düşmekte, kamu hizmetlerinin işleyiş kalitesi bozulmaktadır. Tüm bu zor koşullara rağmen görevlerini yüksünmeden yerine getirmeye çalışan Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçileri hiyerarşik düzende herkesin emri altına verilerek iş barışının bozulmasına neden olunmakta, adeta bir çıkmazın eşiğine sürüklenmektedir.
“Sistematik hakaretlere ve mobbinglere maruz kalmaktadırlar”
İş tanımlarının yapılmaması, görev ve sorumluluklarının belirsizliği, Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçilerinin amirleri konumundaki kişilerin inisiyatifine terkedilerek, amiri ne iş verirse, neyi emrederse onu yapar anlayışına ve keyfiyetine bırakılarak, mesleki iş ahlaki açısından hak ettiği itibarı görmemesine ve onur kırıcı durumların yaşanmasına neden olmaktadır. Görevin yerine getirilmemesi durumunda ise (yasalar tarafından korunamadığı, görev tanımının belirsizliği nedeniyle) sık sık cezalarla karşı karşıya kalmakta, sistematik hakaretlere ve mobbinglere maruz kalmaktadırlar.
“Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçileri 657’nin üvey evlatları değildir”
Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçileri 657’nin üvey evlatları değildir! Siyasi partilerin hemen hemen her seçim öncesi vaatleri arasında yer alan Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılması ve gerekli düzenlemelerin yapılması ile ilgili verdikleri sözler seçim sonrası unutulmakta ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçileri kaderlerine terk edilmektedir.
“Görevde yükselmeleri engelleniyor”
Yardımcı hizmetler sınıfı emekçilerinin tüm bu sorunlarının yanında görevde yükselme sınavına, çalışma yıl şartı getirilerek mağduriyetleri katlanmış, sınav düzenli olarak yapılmamış, kriterlere uyulmamış ve üvey evlat muamelesi uygulanan emekçilerin görevde yükselmeleri engellenmiş, sınavların; iki yılda bir, on yılda bir, yirmi yılda bir, bazen de hiç yapılmamış olması eşitlik ilkesini bozmuş ve olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
“Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçişlerinin önü açılmalı”
Eğitim Sen olarak diyoruz ki; geçmiş dönemlerde 3713 sayılı kanun ve 2828 sayılı Kanun uyarınca istihdam edilen hizmetli unvanındaki emekçilerin memur statüsüyle Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçiş olanağı sağlanmış iken, Anayasanın 10.Maddesiyle de korunma altına alınmış olan eşitlik ilkesi, ayrımcılık yasağı çerçevesinde Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil olan tüm kamu emekçilerinin de gerekli yasal düzenlemeler yapılarak Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçişlerinin önü açılmalıdır. Son olarak; Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki emekçilerin her zaman yanında ve her türlü haklarının savunucusu olduğumuzu bir kez daha hatırlatır, mağduriyetlerinin giderilmesi ve uğradıkları haksızlıkların son bulması konusunda her platformda mücadele edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.”