Yeni infaz düzenlemelerini içeren 10. Yargı Paketi’ne ilişkin son dakika gelişmeleri gündemdeki yerini koruyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kısa süre içerisinde Meclis'e sunulması beklenen düzenleme, cezaevlerindeki doluluğu azaltmayı ve adalet sisteminin işleyişini hızlandırmayı hedefliyor. Mahkumlar ve aileleri ise en çok, “Af çıkacak mı?” sorusunun cevabını merak ediyor.

YENİ PAKETLE NE DEĞİŞECEK?

Yargı paketi, infaz düzenlemelerinde önemli dönüşümleri beraberinde getirecek. Bazı suçlar için ceza indirimi, denetimli serbestlik sürelerinde değişiklik ve koşullu salıverme uygulamaları gündemde. Bu kapsamda, 2 yılın altındaki suçlar için cezasızlık algısını ortadan kaldıracak adımlar planlanıyor. Ayrıca denetimli serbestlikten kaynaklanan sorunların çözülmesi ve tutuklama tedbirleriyle ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu’nda düzenlemeler yapılması bekleniyor.

MECLİS SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 11 Nisan’da yaptığı açıklamada, yeni yargı paketinin çok kısa süre içerisinde Meclis gündemine geleceğini belirtti. Yaz aylarında ise hukuk ve idari yargılama süreçlerini hızlandıracak ikinci bir paketin de TBMM’ye sunulması öngörülüyor.

AF VAR MI, YOK MU?

Kamuoyunda tartışılan “Af geliyor mu?” sorusuna Bakan Tunç’tan net yanıt geldi. Genel veya kısmi bir affın söz konusu olmadığını belirten Tunç, “Özellikle kamuoyunda af olarak değerlendirilen husus bir kere yanlış bir anlaşılma. Burada herhangi bir af söz konusu değil. Bizim böyle bir gündemimiz de söz konusu değil. Burada özellikle Ceza İnfaz Kanunu’nda yapılacak olan düzenlemeler cezaevlerindeki şartlarla ilgili. Yine hasta hükümlülerin şartları, onların alternatif infaz usullerinden yararlanabilmeleri, belli yaşın üstündeki hükümlülerle ilgili yine tabii bazı suçlar hariç tutulmak kaydıyla ve kapsam itibarıyla bunlar tabii ki milletvekillerimizin takdirlerinde olan hususlar.

“55 BİN KİŞİNİN AFFEDİLECEĞİ DOĞRU DEĞİL…”

Özellikle 55 bin kişinin affedileceği şeklindeki değerlendirme bir kere doğru değil. Covid izni vardı; 2023 yılının 31 Temmuz’unda bu sona ermişti. Covid zamanında 3 yıl boyunca açık cezaevindeki hükümlüler izne gönderilmişti. Kapalıdaki hükümlüler de 3 yıl erken açık cezaevine çıkarak oradaki COVİD tehlikesinin sağlık riskini ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenlemeyi Meclisimiz yapmıştı. 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla kararları kesinleşenler ve cezaevinde bulunanlar bundan yararlanabildi.
31 Temmuz 2023 tarihinde kararı kesinleşmiş cezaevinde bulunanlardan önce suçu işlediği halde, yargılaması uzun sürdüğü için, kendinden kaynaklanmayan bir sebeple bundan yararlanamadığını ifade eden vatandaşlarımız var. Şimdi bunların talebiyle ilgili bir değerlendirme söz konusu olabilecek. Suç tarihi itibarıyla yararlananlardan önce suç işleyenler ama ‘Benim de yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle yararlanamadım’ diyen kişilerin talebiyle ilgili bir durum söz konusu. Bu tabii Meclis’in takdirinde olan bir husus. Milletvekillerimiz elbette ki bu talepleri değerlendirecek. Biz çözüme yönelik bir taslağı onlara arz edeceğiz” ifadelerini kullandı.

KİMLER KAPSAM DIŞI KALACAK?

Yeni düzenlemeye göre; terör suçları, kadına yönelik şiddet, cinsel saldırı ve uyuşturucu ticareti gibi ağır suçlar kapsam dışında bırakılacak. Bu suçları işleyen hükümlüler, infaz düzenlemelerinden yararlanamayacak.

DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRESİ DEĞİŞİYOR MU?

Yeni paketle birlikte denetimli serbestlik süresinin belirli suçlar için bir yıldan iki yıla çıkarılması gündemde. Böylece hükümlülerin toplumla yeniden entegrasyonu daha sağlıklı yürütülecek.

PAKET NE ZAMAN YASALAŞIR?

Yargı paketinin önümüzdeki haftalarda TBMM’ye sunulması bekleniyor. Komisyon görüşmelerinin ardından Meclis Genel Kurulu’nda oylamaya geçilecek. Her şey planlandığı gibi ilerlerse, düzenlemenin yaz aylarından önce yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Kaynak: NTV